Νέα Ζηλανδία: Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών, εκτεταμένες ζημίες και τσουνάμι

Νέα Ζηλανδία: Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών, εκτεταμένες ζημίες και τσουνάμι

252
SHARE
Nea zilandia seismos, tsounami, zimies

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet (7,8 βαθμών βάσει της μέτρησης της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS), σημειώθηκε βορειοανατολικά του Κράιστσερτς. Συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρη την ανατολική ακτή· έφτασαν τα πρώτα κύματα, ύψους ενός μέτρου, αλλά ενδέχεται να ακολουθήσουν μεγαλύτερα τριών έως πέντε μέτρων. Εκκενώσεις περιοχών και εκεταμένες ζημιές. Δεν υπάρχουν επί του παρόντες αναφορές για θύματα.

Η προειδοποίηση ισχύει και για την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και πολίτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους πριν κληθούν να απομακρυνθούν υπό τον κίνδυνο τσουνάμι. Αναφορές και εικόνες καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και κτίρια στο Νότιο Νησί. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές πόλεις στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Στο Ουέλινγκτον υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο, ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται 20 χλμ νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς -της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού. Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας). Το εστιακό βάθος του έχει προσδιοριστεί στα 15 χιλιόμετρα.

LEAVE A REPLY