Νέα πρόκληση από την Άγκυρα- Τα Ίμια είναι δικά μας δηλώνει το...

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα- Τα Ίμια είναι δικά μας δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ!

540
SHARE

Σε νέα προκλητική ανακοίνωση προχώρησε η Άγκυρα που αμφισβητεί πλέον ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες δηλώνοντας πως τα Ίμια είναι τουρκικά, ενώ βάλλει και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος των Ιμίων είναι τουρκικοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν συγκεντρωθεί από χθες το βράδυ ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ως εξής:
«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αναδειχθεί ως αρμόδιος διαιτητή και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της ”αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία («The Kardak Rocks and their territorial waters and airspace above them are exclusively under Turkish sovereignty», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αγγλικό κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του).
Η υποστήριξη που παρέχεται ως ”εν λευκώ” (σσ ως “carte blanche” αναφέρεται στο τουρκικό κείμενο) από την ΕΕ με τα κράτη μέλη της σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.
Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και ορίζει ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης από τους Έλληνες Κυπρίους για ένταξη στην ΕΕ στις προσπάθειές της για την αδιέξοδα.
Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.
Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ ενώ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια».

LEAVE A REPLY