Νέες αποκαλύψεις από τη ΛΑΕ: Στο Υπερταμείο και η Ρωμαϊκή Αγορά και...

Νέες αποκαλύψεις από τη ΛΑΕ: Στο Υπερταμείο και η Ρωμαϊκή Αγορά και το Διοικητήριο!

764
SHARE

Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε σήμερα η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) Α’ Θεσσαλονίκης σχετικά με τη «λίστα της ντροπής» όπως αποκαλεί τη λίστα με τα ακίνητα που μεταφέρονται στο Υπερταμείο, καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ρωμαϊκή Αγορά αλλά και το Διοικητήριο!

«Μάλλον θα πρέπει να αλλάξει τόπο εργασίας η κα Νοτοπούλου, αφού το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, συμπεριλαμβάνεται στα 10.119 ακίνητα του δημοσίου, των οποίων η κυριότητα και νομή, μεταφέρονται στο Υπερταμείο, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 196 παρ. 4 του ιδρυτικού νόμου του Υπερταμείου, 4389/2016: ”Η κυριότητα και νομή όλων των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ, χωρίς αντάλλαγμα, με τις κατωτέρω εξαιρέσεις…”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ.

Ο σκοπός της μεταφοράς τους, προσθέτει η ΛΑΕ. περιγράφεται ρητά στη σελ. 1.030 του νόμου 4336/2015 (3ο Μνημόνιο): «Θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία ΘΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και άλλα μέσα».

Συνεχίζοντας την έρευνά της η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, δημοσιοποιεί και άλλα ακίνητα της πόλης, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα της ντροπής, όπως:
• Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπ. Μακεδονίας-Θράκης (κτίστηκε το 1891 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι )
• Η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
• Όλος ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στην οδό Δημ. Γούναρη
• Το Αλατζά Ιμαρέτ στην Κασσάνδρου
• Το Μπέη Χαμάμ στην οδό Εγνατίας δίπλα στο άγ. Βενιζέλου
• Το παλιό Αλκαζάρ

Τέλος, σε ότι αφορά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, ότι «η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ. Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άυλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση», η ΛΑΕ θέτει τα εξής ερωτήματα:
1. Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε με το ΦΕΚ 1997/2017, προκειμένου να επεξεργαστεί τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο;
2. Αν συνεδρίασε, τότε το Υπηρεσιακό Στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της προηγουμένης Υπ. Πολιτισμού, οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής, τι θέση πήραν; Ποια ακίνητα του Υπ. Πολιτισμού συμφώνησαν να μεταφερθούν στο Υπερταμείο;
3. Αν δεν συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας, επί ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, τότε πόσο υπεύθυνοι μπορούν να θεωρηθούν οι Υπουργοί της κυβέρνησης, που πετάνε σε μια κατάσταση, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ, όπως ισχυρίζονται, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, προκειμένου να την παραχωρήσουν στους δανειστές για έναν αιώνα;

LEAVE A REPLY