Wednesday , 17 April 2024

Νέο κύμα ανατιμήσεων προ των πυλών από την 1η Ιουνίου

Νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται προ των πυλών από τις αρχές Ιουνίου στα ράφια του λιανεμπορίου, ενώ ήδη η πλειοψηφία των καταναλωτών περιορίζει τις αγορές της στις τελείως απαραίτητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανίες-παραγωγοί μιας πλειάδας ειδών καθημερινής χρήσης και ανάγκης στέλνουν το τελευταίο διάστημα νέους τιμοκαταλόγους στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, με ανεβασμένες τιμές από την 1η Ιουνίου και εξής, καθώς και οι ίδιες αδυνατούν να απορροφούν συνέχεια τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής που προκαλούν τόσο οι συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων της ενέργειας, όσο και οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς, όπως και οι ελλείψεις που καταγράφονται σε κάποιες από αυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίκεινται λοιπόν νέες ανατιμήσεις από 4% έως 16% από την 1η Ιουνίου στα ζυμαρικά, τα κρασιά, τα γάλατα, τις κρέμες και τα αντιηλιακά, ενώ νέες αυξήσεις “βλέπουν” και οι πρατηριούχοι καυσίμων λόγω της νέας ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή της απλής αμόλυβδης έχει “πετάξει” στα 2,256 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή) και της κατοστάρας στα 2,488 ευρώ το λίτρο.

Ειδικά όσον αφορά στα γαλακτοκομικά και τυριά αναμένονται νέες ανατιμήσεις, λόγω των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των ζωοτροφών, που έχουν επιφέρει μεγάλες αυξήσεις κόστους παραγωγής ενώ πολλοί παραγωγοί (κτηνοτρόφοι) επιλέγουν να σφάξουν τα κοπάδια τους και να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, αλλά και λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας στις γαλακτοβιομηχανίες.

Κατά τουλάχιστον 20% είναι αυξημένες και οι τιμές των φρούτων και λαχανικών αυτήν την περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, με πλήθος παραγωγών που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές να σκέφτονται σοβαρά να τα παρατήσουν, ενώ ήδη κάποιοι το έχουν κάνει

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *