Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση από ΔΝΤ- «Κατεδαφίζει» το… success story!

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση από ΔΝΤ- «Κατεδαφίζει» το… success story!

589
SHARE
Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση από ΔΝΤ- «Κατεδαφίζει» το... success story!

Νέα «βόμβα» έριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, «γκρεμίζει» το… success story της κυβέρνησης. Με την έκθεση -φωτιά το ΔΝΤ ζητά τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 (σ.σ. που θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες) και εφαρμογή των αντίμετρων από το… 2023 και εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι. Υποστηρίζει ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση πλέον των 10 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος αλλά δεν δίνει συγκεκριμένη προθεσμία στην Ευρώπη για ελάφρυνση. «Ή θα ελαφρύνετε το χρέος ή θα συνεχίσετε να τους δανείζετε», προειδοποιεί τους Ευρωπαίους με αφορμή το πρόγραμμα που ενέκρινε επί της αρχής για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας εύθραυστη, τις προβλέψεις αισιόδοξες, βλέποντας παράλληλα τη μείωση του αφορολόγητου το 2019, τα αντίμετρα το 2023 και τις τράπεζες να χρειάζονται πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Επίσης, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι «ακόμη και αν όλες οι πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup, τώρα, η κατάσταση με το χρέος και τις ανάγκες χρηματοδότησής του γίνονται μακροχρόνια εκρηκτικές, καθώς η Ελλάδα δεν θα είναι δυνατό να αντικαταστήσει το χαμηλότοκο δανεισμό από τον επίσημο τομέα με δανεισμό από τις αγορές».

Μη βιώσιμο το χρέος
«Το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μη βιώσιμο στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ», αναφέρεται στο κείμενο την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές. Επισημαίνεται ότι το χρέος θα μειωθεί στο 160% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα υπερβαίνουν το όριο του 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2028 και το όριο 20% μέχρι το 2033 φτάνοντας μάλιστα στο 45% έως το 2060. Επίσης, το χρέος προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά σε περίπου 150% έως το 2030, αλλά και ότι θα αυξάνεται στη συνέχεια, φθάνοντας το 195% περίπου του ΑΕΠ έως το 2060.

Παρ’ όλα αυτά, χαιρετίζει τις πρόσφατες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για παράταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 15 χρόνια, την απόδοση των κερδών από ANFA και SNP αλλά και τη ρύθμιση των επιτοκίων τα οποία θα προσγειωθούν στο 1,9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το τεχνικό κομμάτι του προγράμματος που αφορά τα όρια στα οποία θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε όλα τα μεγέθη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για το ταβάνι του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στα 325 δισ. ευρώ, σφραγίζοντας έτσι και τον περιορισμό της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές. Κάνει πάντως μια πρόβλεψη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος με ένα επιτόκιο που θα είναι κοντά στο 6%.

«Κίτρινη κάρτα» για συμβασιούχους και ληξιπρόθεσμα
Σύμφωνα με τον «ΕΤ», η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται στα μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η ελληνική πλευρά και ζητά κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες μετατροπές.
Ειδικότερα:
-Στην περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 τονίζεται ότι υπάρχει στόχος για τη μείωση της δαπάνης των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Με δεδομένες πια τις δικαστικές αποφάσεις που ανέστρεφαν την ισχύ παλαιότερων περικοπών, το ΔΝΤ ζήτησε και εξασφάλισε νομική γνώμη από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για τη συνταγματικότητα του μέτρου.

-Στην περικοπή της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ τονίζεται ότι έχει μεν ψηφιστεί να εφαρμοστεί για το 2020, αλλά θυμίζει ότι αν το Ταμείο κρίνει ότι ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν εκπληρώνεται, τότε το μέτρο θα εφαρμοστεί και αυτό από το 2019. Με δεδομένο όμως ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για τον επόμενο χρόνο θα είναι 2,2% του ΑΕΠ, προβλέπει επίσης ότι και οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο θα εφαρμοστούν μαζί το 2019.

-Στον δημόσιο τομέα, το Ταμείο περιμένει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει κόφτη στον αριθμό των συμβασιούχων ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά, όπως τονίζεται, το 2016, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να παραμείνει εντός στόχων στο μισθολογικό κονδύλι για το 2017-2018.

-Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει 7 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος. Το Ταμείο τονίζει ότι για το 2016 η Ελλάδα δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, ενώ το υπόλοιπο των οφειλών μειώθηκε σημαντικά λιγότερο λόγω των συσσωρευόμενων νέων οφειλών.

-Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βάλει στον κοινό λογαριασμό διαχείρισης της ΤτΕ όλα τα τραπεζικά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέχρι και τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δεσμεύσει και τα αποθεματικά των δήμων, των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

-Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου μέχρι και το τέλος του 2017.

-Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας χαιρετίζει τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική των επιδομάτων μέχρι και το τέλος του Ιουνίου του 2018, δίνοντας λιγότερα και πιο στοχευμένα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται.

-Στη φορολογία κεφαλαίου επαναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστούν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.

LEAVE A REPLY