Friday , 29 March 2024

Νίκος Τζανάκης στον FM100 : “Ο μέσος όρος κρουσμάτων για την επόμενη εβδομάδα θα είναι 2300 – Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη”

Την ανησυχία του για την πορεία των κρουσμάτων COVID-19 εξέφρασε μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη τόνισε ότι “η μέση τιμή, ο μέσος όρος κρουσμάτων για την επόμενη εβδομάδα θα είναι 2300 κρούσματα. Το λοκντάουν είχε αποτέλεσμα γιατί το μοντέλο προβλέψεων χωρίς λοκντάουν προέβλεπε  2800 κρούσματα”.

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης για την πόλη της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι “αυτό που με ανησυχεί είναι τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης που αρχίζουν σιγά σιγά να ανεβαίνουν. Πρέπει  να δούμε το ρυθμό αύξησης και να ληφθούν γρήγορα μέτρα. Το μοντέλο μας δουλεύει πανελλαδικά, δεν έχω πρόσβαση σε πιο λεπτομερειακά στοιχεία. Θα πρέπει ανά περιοχή να γίνεται η καταγραφή των κρουσμάτων. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα αυτά ανά περιφέρεια και η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ δεν είναι επεξεργάσιμη. Εγώ κάνοντας χειρονακτικά την εργασία αυτή για τη Θεσσαλονίκη βλέπω ότι «τσιμπάνε» τα κρούσματα στην πόλη”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για λήψη επιπλέον μέτρων σχολιάζοντας ότι “πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα για να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Εγώ επισημαίνω την κρισιμότητα με βάση αυτά που βλέπω βάσει του μοντέλου που επεξεργαζόμαστε. Μέχρι στιγμής όσα είπαμε επαληθεύτηκαν. Ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 2800-2900. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι 1.10 και σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων έστω και μικρή. Εφόσον είχαμε 2200 σίγουρα θα δούμε 2500 την επόμενη εβδομάδα. Τον Μάρτιο θα πάμε σε μια σταθεροποίηση σε αυτές τις τιμές. Με 20% εμβολιασμένους πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από ό,τι πέρυσι”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *