Νταβός: Διχασμός και ανησυχία από τις εξαγγελίες του Τράμπ

Νταβός: Διχασμός και ανησυχία από τις εξαγγελίες του Τράμπ

281
SHARE
Davos: Dixasmos kai anisixia apo tis eksagelies tou Tramp

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, οι επικεφαλής εταιρειών που βρίσκονται στο Νταβός εμφανίστηκαν έτοιμοι να εισέλθουν σε μια νέα εποχή, όμως οι πολιτικές ηγεσίες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον λαϊκισμό και τον προστατευτισμό που προάγει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, που εκλέχθηκε υποσχόμενος μια εθνικιστική στροφή των ΗΠΑ, έχει δεσμευθεί να επιβάλει κυρώσεις στις αμερικανικές εταιρείες που μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Επίσης έχει πει ότι θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας για τους πιο πλούσιους και θα ακολουθήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμός των φορολογικών υποχρεώσεων, αυξημένες δαπάνες για την άμυνα και επιβολή δασμών ύψους 45% για τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα.

Αυτές οι υποσχέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πολιτκούς, που προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο EurActiv.com ότι η εποχή του Τραμπ θα αυξήσει τον εθνικισμό και τον προστατευτισμό.

Παρόλα αυτά ο ίδιος συμφωνεί με την προσέγγιση «περιμένουμε να δούμε», που ακολουθεί η παγκόσμια ελίτ στο Νταβός αναφορικά με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, αν η Ουάσινγκτον προσφέρει λιγότερη παγκόσμια ηγεσία.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θέλει να κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και στη συνέχεια να εκφέρουμε γνώμη.

Ο Μάρτιν Σόρελ, επικεφαλής της WPP, της μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας στον κόσμο, επεσήμανε ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα επιτευχθεί με κόστος για τα άλλα κράτη.

O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ προειδοποίησε, σε μια κεκαλυμμένη επίθεση προς τις ΗΠΑ, ότι η επιδίωξη του προστατευτισμού είναι σαν να κρύβεται κανείς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

LEAVE A REPLY