Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς ύψους 10%, με ορισμένες χώρες που ο Λευκός Οίκος έχει θεωρήσει ως τους «χειρότερους παραβάτες» να πλήττονται με υψηλότερους συντελεστές. Οι νέοι συντελεστές επηρεάζουν περίπου 100 χώρες με 60 από αυτές να αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους φόρους εισαγωγής. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 20% στην Ε.Ε.
Οι χώρες με τους υψηλότερους δασμούς
Στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους αμοιβαίους δασμούς περιλαμβάνονται η Κίνα (34%), το Βιετνάμ (46%), η Ταϊλάνδη (36%), η Καμπότζη (49%) και η Ιαπωνία (24%). Επέβαλε επίσης δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι δασμοί θα αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος και θα αποκαταστήσουν την αμερικανική παραγωγή. Ο Olu Sonola, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας για τις ΗΠΑ στον οίκο Fitch Ratings, χαρακτήρισε τους δασμούς «game-changer, όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Πολλές χώρες πιθανότατα θα καταλήξουν σε ύφεση».
Πώς επηρεάζουν την Ελλάδα οι δασμοί Τραμπ
Σε σχέση με την Ελλάδα σημαντικό είναι να υπάρξει η εξειδίκευση για την οριζόντια αυτή επιβολή 20% σε όλα τα προϊόντα προέλευσης της Ε.Ε. Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία της όσον αφορά τις εξαγωγές της κομπόστας, τη ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου επισημαίνει ότι «τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς αναφέρουν πως η ποσότητα που εξήχθη τη χρονιά που πέρασε ανήλθε στους 243.500 τόνους, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με το 2023 που αγγίζει το 3%. Η πτώση που παρουσίασαν οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου το 2024 προκαλεί αγωνία στον κλάδο καθώς έχουν απομείνει αποθέματα της παραγωγής τα οποία δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα διατεθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία της κομπόστας που εξήχθη έφτασε τα 370 εκατ. και μαζί με τους χυμούς και τις φρουτοσαλάτες ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και σημειώνεται μάλιστα ότι λόγω του πλεονάσματος πρώτης ύλης υπήρξε πίεση στα κονσερβοποιία που παρήγαγαν περισσότερη ποσότητα του αναμενόμενου. Αναλογικά, η χώρα που απορρόφησε το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταφορών ήταν οι ΗΠΑ, αφού έφτασε το 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Λατινική Αμερική ήταν 14%, την ώρα που το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών απορρόφησε το 45%.
«Πλήγμα για τους οινοπαραγωγούς της Ε.Ε.»
Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ε.Ε. είναι «έτοιμη να απαντήσει» στους νέους αμερικανικούς δασμούς είπε ακόμα η Φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, είναι σαφές ότι οι οινοπαραγωγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν πάρα πολύ για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί. Πέρυσι το 28% των εξαγωγών κρασιού της Ε.Ε. κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, αξίας περίπου 5,28 δισ. δολαρίων. Αυτοί οι αριθμοί εξηγούν γιατί η CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins), η οποία εκπροσωπεί τους οινοπαραγωγούς της Ε.Ε., δηλώνει ότι η αγορά κρασιού των ΗΠΑ «είναι θεμελιώδης για την οικονομική σταθερότητα» του κλάδου τους. Οι φιάλες τους αντιμετωπίζουν τώρα δασμό 20%, πράγμα που σημαίνει υψηλότερες τιμές, αν ούτε οι οινοπαραγωγοί ούτε οι λιανοπωλητές είναι διατεθειμένοι να δεχτούν πλήγμα στα κέρδη τους. Πολλοί Αμερικανοί μπορεί τώρα να αποφασίσουν ότι ένα εισαγόμενο ευρωπαϊκό μπουκάλι κρασί είναι μια πολυτέλεια.