Ντ. Μπακογιάννη: Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή είπε «όχι» στην ένταξη των Σκοπίων...

Ντ. Μπακογιάννη: Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή είπε «όχι» στην ένταξη των Σκοπίων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008

783
SHARE

Την αποκάλυψη ότι «μπορούσε να γίνει για να επηρεάσει την τότε κυβέρνηση Καραμανλή (σ.σ. για την ένταξη των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008) είχε γίνει», έκανε η τότε υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, η κα Μπακογιάννη τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή κινήθηκε στους άξονες της δημιουργίας ενός «εθνικού μετώπου, με την απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και δη, του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης» και της αποτροπής μετεξέλιξης του «Σκοπιανού, (σε) θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης».

«Άπαξ και τα Σκόπια έμπαιναν στο ΝΑΤΟ και ξεκινούσε η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, το αμέσως επόμενο βήμα θα ήταν να ζητήσουν από τον ΟΗΕ αναγνώριση με το συνταγματικό τους όνομα και όχι με το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’», δήλωσε με νόημα η κα Μπακογιάννη και σημείωσε πως η χάραξη της εθνικής γραμμής στη λογική της αναγνώρισης των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, εντάσσονταν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του  πραγματικού κινδύνου για την περιοχή που ήταν «η λογική της Μεγάλης Μακεδονίας, δηλαδή, της εξόδου στο Αιγαίο».

«Πανηγυρίζετε μια κακή συμφωνία, παρουσιάζετε τα εύκολα, δύσκολα. Αν είχαμε κάνει εμείς αυτές τις παραχωρήσεις και εκπτώσεις, θα είχαμε συμφωνία εδώ και 10 χρόνια, τζάμπα, χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.

«H ομιλία της κ. Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης», τονίζουν κύκλοι του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

LEAVE A REPLY