Νότια Αφρική: Πρόσφορο έδαφος για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και συνέργειες-κοινές επενδύσεις

Νότια Αφρική: Πρόσφορο έδαφος για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και συνέργειες-κοινές επενδύσεις

984
SHARE

Ευρείες ευκαιρίες προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο για εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής κ.α. όσο και για συνέργειες-κοινές επενδύσεις ιδιαίτερα στους τομείς της υδατοκαλλιέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των λιμενικών υποδομών-ναυπηγοεπισκευών κ.α. προσφέρει σήμερα η αγορά της Νοτίου Αφρικής, με το διμερές εμπόριο των δυο χωρών να σημειώνει άνοδο το 2017 με προοπτική νέας ανόδου φέτος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και επίτιμος πρόξενος της Νοτίου Αφρικής στη Θεσσαλονίκη, κ.Βασίλης Τακάς, από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Εξαγωγές και Επενδύσεις στη Νότιο Αφρική»,  η Νότια Αφρική αποτελεί την ιδανική πύλη για είσοδο των ελληνικών επιχειρήσεων σε αγορές όλων των υποσαχάριων χωρών της Αφρικής,  δηλαδή σε μια αγορά της τάξης των 200 εκατ.κατοίκων, με ραγδαία αυξανόμενη μεσαία τάξη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν  από κοινού το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕΘ, το ΒΕΘ, ο ΣΒΒΕ και ο ΣΕΒΕ.

Στο μέγεθος της αγοράς της Νοτίου Αφρικής και της υποσαχάριας ενδοχώρας επικέντρωσε την ομιλία του και ο πρέσβης της Νοτίου Αφρικής, Marthinus Van Schlkwyk, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2020 οι μισοί Αφρικανοί θα διαθέτουν smart phones και ότι η μεσαία τάξη στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αναλογικά ήδη μεγαλύτερη σε σύγκριση με την Κίνα και οι χώρες της Αφρικής πρωταγωνιστούν στο πεδίο των “mobile Money”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρέθεσε ο Σύμβουλος στην Πρεσβεία Νοτίου Αφρικής, Αντώνης Μαυρίδης, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στη Νότια Αφρική αυξήθηκε το 2017 στα 64,823 εκατ.ευρώ, έναντι  52,920 εκατ.ευρώ το 2016 και  49,171 εκατ.ευρώ το 2015. Την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές στη Νότια Αφρική κατέχει ο κλάδος καλώδια-τηλεφωνικές συσκευές κ.ο.κ. και ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα,  πλαστικά και αλουμίνιο.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Νότια Αφρική το 2017 ανήλθαν σε 65,185 εκατ.ευρώ, έναντι 46,934 εκατ. το 2016 και 43,171 εκατ. το 2015 και ο κ.Μαυρίδης εξέφρασε αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Νότια Αφρική σε πλεονασματικό επίπεδο έναντι των εισαγωγών από αυτήν.

LEAVE A REPLY