Ν. Καραμούζης: Αναγκαία η εθνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση

Ν. Καραμούζης: Αναγκαία η εθνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση

417
SHARE
Ν. Καραμούζης: Αναγκαία η εθνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση «μετά την πιο τραυματική δεκαετία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας», τονίζει σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης και αναλύει τα βήματα που  πρέπει να γίνουν.

«Το πρώτο βήμα είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα. Να διαμορφώσουμε συλλογικά ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα συνοδεύεται από τη βούληση και τη δέσμευση της χώρας να ορθοποδήσει χάρη στις δικές της δυνάμεις, βασιζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, χωρίς ξένα δεκανίκια, ατέρμονη εποπτεία, μνημόνια και εισαγόμενη αξιοπιστία, πείθοντας τις αγορές και τους πολίτες και ενισχύοντας την αναγκαία εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης ο οποίος είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο μιας πιστωτική γραμμής στήριξης ή ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: «ας διδαχτούμε από τις ευρωπαϊκές χώρες που ξεπέρασαν με αυτοπεποίθηση τα μνημόνια, χαράσσοντας μια ανεξάρτητη πορεία, χωρίς ενισχυμένη εποπτεία και προληπτικές πιστωτικές γραμμές. Με τη συνέπεια και την υπεύθυνη πολιτική κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών, καλύπτοντας απρόσκοπτα όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας από τις αγορές, με πολύ ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού και αποκλιμακούμενα επιτόκια».

Το δεύτερο βήμα που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, είναι ότι πρέπει «να διευκολύνουμε με μια σειρά αποφάσεις την απρόσκοπτη υλοποίηση του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, μειώνοντας σημαντικά τις αβεβαιότητες και το αρνητικό κλίμα στις αγορές σε πέντε κρίσιμα ζητήματα», δηλαδή , α) στα stress test, β) στην απόφαση για τις πρόσθετες παραμέτρους ρύθμισης του χρέους, γ) στην ενίσχυση του θετικού κλίματος με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του δ) στο να συμφωνήσουμε μέσω συναινέσεων ότι θα τηρήσουμε τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, καθώς και στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. και ε) στο να αρθούν τα capital controls το αργότερο τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη «τρίτο σημαντικό βήμα είναι να διαμορφώσουμε με ειλικρίνεια και ρεαλισμό ευρύτερες συναινέσεις γύρω από τις βασικές αρχές του αναπτυξιακού προτύπου». Όπως γράφει «το τετράπτυχο ιδιωτικός τομέας, επενδύσεις/υποδομές, εξαγωγές και εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες του νέου παραγωγικού προτύπου της χώρας».

LEAVE A REPLY