Thursday , 28 March 2024

Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν θέλουμε οι πολίτες της Κύπρου να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως είναι σήμερα, αφού στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για το μέλλον της Μεγαλονήσου εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Για εμάς η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή», τόνισε, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μία θετική ατζέντα σε σχέση με την Τουρκία. Με την ΕΕ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτός», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης και επεσήμανε ότι «δεν θέλουμε οι πολίτες της Κύπρου να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως είναι σήμερα, αφού στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μας ενδιαφέρουν πολύ οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία,  ελπίζουμε να υπάρξει σταθερότητα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, να υπάρξουν σταθερές κυβερνήσεις».

Νωρίτερα από το βήμα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό και για αυτό έχει ζητήσει το διορισμό από την ΕΕ πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάβει τα ηνία αυτής της προσπάθειας.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά αποθέματα της ΝΑ Ευρώπης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «περιμένουμε περισσότερη στήριξη από την ΕΕ για να αξιοποιήσουμε το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να καλύψει 15% – 16% των ευρωπαϊκών αναγκών τα επόμενα 25 χρόνια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *