Ξεκίνησαν οι επαφές από τον ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου...

Ξεκίνησαν οι επαφές από τον ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

546
SHARE

Να κάνει πράξη όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών (Άρθρο 14, παράγραφος 4) περί συνεργασίας στα θέματα ενέργειας με κατασκευή αγωγών μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας “τρέχει” ο ΔΕΣΦΑ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων MERJSC Skopje της γειτονικής χώρας, πραγματοποίησαν σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ στις 19 και 20 Φεβρουαρίου, μια σειρά συναντήσεων στη “Βόρεια Μακεδονία” με στόχο να προωθηθεί περαιτέρω η από κοινού υλοποίηση του έργου “Αγωγός Ν.Μεσημβρία-Σκόπια”.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, οι εκπρόσωποι της MER διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους του ότι κανένα άλλο παρόμοιο έργο δεν έχει αδειοδοτηθεί στο έδαφος της χώρας. Παράλληλα, τόνισαν ότι το έργο αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα τους, καθώς θα της προσφέρει μια εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και στηνενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, αναφέρθηκαν και σε μια ακόμη διάσταση του έργου, η οποία σχετίζεται με τον εφοδιασμό κι άλλων βαλκανικών χωρών. Συγκεκριμένα, η MER ενημέρωσε τον ΔΕΣΦΑ ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης (MoU) με τις αρμόδιες αρχές του Κοσόβου για τη διασύνδεση των συστημάτων των δύο χωρών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Διαχειριστή σημείωσαν ότι το έργο της διασύνδεσης έχει την πλήρη υποστήριξη και των νέων μετόχων του ΔΕΣΦΑ. Επίσης, τονίστηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ότι ο νέος αγωγός προβλέπεται να είναι ανοιχτός σε πρόσβαση τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε μελλοντικός χρήστης θα μπορεί να κλείσει χωρητικότητα και να μεταφέρει αέριο στην “Βόρεια Μακεδονία” σε πρώτη φάση και στην συνέχεια πιθανόν και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, διαπιστώθηκε από κοινού ότι το έργο τυγχάνει της υποστήριξης των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι υπάρχει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότησή του.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την προϋπόθεση, που έχει τεθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδος για την υλοποίηση του έργου, τη διενέργεια Market Τest από τον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να αποδειχθεί ότι υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από τους χρήστες.

Οι προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών για την ενέργεια

Η Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για τα ενεργειακά ζητήματα. Ειδικότερα, στο άρθρο 14, παράγραφος 4, αναφέρεται:

«4. Τα Μέρη θα αναπτύξουν και θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά στην ενέργεια, ιδίως διά της κατασκευής, συντήρησης και χρήσης διασυνδεόμενων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου (υφιστάμενων, υπό κατασκευή και σχεδιαζόμενων) και όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών, της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πιθανά εκκρεμή ζητήματα θα αντιμετωπισθούν χωρίς καθυστέρηση, με τη επίτευξη αμοιβαίως επωφελών διακανονισμών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το Πρώτο Μέρος θα συνδράμει το Δεύτερο με κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας».

LEAVE A REPLY