Friday , 29 March 2024

ΟΒΣΘ: Έξι συν μία προτάσεις για αναχαίτιση των εντεινόμενων ανατιμήσεων

Ένα μέτρο άμεσης απόδοσης και άλλα έξι δομικά μέτρα προτείνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης για την αναχαίτιση του εντεινόμενου κύματος σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, για το οποίο εκφράζει “βαθύτατη ανησυχία”.

Η ΟΒΣΘ είχε τονίσει καιρό τώρα την αναγκαιότητα λήψης μιας σειράς δραστικών μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να αναχαιτιστεί το τεράστιο κύμα της ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 6 Μαΐου 2022 και την εξειδίκευσή τους που ακολούθησε από τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

Η πρόταση άμεσης απόδοσης αφορά στην αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που ανακοινώθηκε για τα νοικοκυριά να ισχύσει και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. “Ξέρουμε μάλιστα ότι ο στόχος της αναίρεσης των αυξήσεων που επιβλήθηκαν το 2022 δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Παρόλα αυτά η επέκταση του μέτρου στις επιχειρήσεις αυξάνει τον κύκλο των ευεργετούμενων”, τονίζει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Η Ο.Β.Σ.Θ. επίσης προτείνει την υλοποίηση έξι ακόμη μέτρων, που όπως εκτιμά θα αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια και των επιπτώσεων της:

1) Νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε να διαφυλαχθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από αθέμιτες πρακτικές των παρόχων.

2) Σταθερή τιμή κιλοβατώρας, από τις εταιρείες ενέργειας ώστε να διευκολύνεται ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων.

3) Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής του ρεύματος, που να αντανακλά το κόστος του κάθε επιμέρους παραγωγού κι όχι μόνο του ακριβότερου.

4)Διεκδίκηση αναστολής της λειτουργίας του χρηματιστηρίου της λιγνιτικήs παραγωγήs μέχρι το τέλος της ενεργειακής κρίσης.

5) Επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, κατόπιν αναγκαίων περιβαλλοντικών αναβαθμίσεων, για όσο καιρό αρκούν τα αποθέματα λιγνίτη της Ελλάδας.

6) Νομοθετική παρέμβαση για απαγόρευση των αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος όσο τουλάχιστον διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

“Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγο της πανδημίας έχουν οδηγήσει τις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Καλούμε την Κυβέρνηση για άλλη μια φορά να εισακούσει τις προτάσεις της ΟΒΣΘ οι οποίες είναι συγκεκριμένες αποτυπώνοντας την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις, οι οποίες διανύουν τη δυσκολότερη οικονομική τους περίοδο τα τελευταία 50 έτη, με σκοπό την διάσωση και την στήριξη τους”, τονίζουν ο Πρόεδρος της ΟΒΣΘ, Αθανάσιος Νικολόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Καραπινίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *