Saturday , 12 October 2024

Οι Βρετανοί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και συλλέγουν υπογραφές για να κλείσουν τα σχολεία – Αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Όλος ο πλανήτης έχει πάρει αυστηρά μέτρα περιορισμού του πληθυσμού στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτός από τη Μ.Βρετανία που δεν έχει κλείσει ούτε τα σχολεία, ούτε κανένα άλλο σημείο, ακολουθώντας την αμφίβολη “θεωρία της αγέλης”.

Η Γαλάτεια Ευαγγελίδου, κάτοικος της Σκωτίας, εργάζεται ως μηχανικός δικτύου σε κυβερνητικό οργανισμό και μιλά στο thesseconomy για όσα βιώνουν και οι Σκωτζέζοι καθώς ναι μεν έχουν τοπική κυβέρνηση αλλά οι κεντρικές αποφάσεις και “γραμμές” δίνονται από τη Μ.Βρετανία. “Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Τα αεροδρόμια, τα λεωφορεία, τα τρένα λειτουργούν κανονικά.Από τα κέντρα υγείας μας έστειλαν sms το Σάββατο βράδυ ότι θα είναι κλειστά για ελεύθερη προσέλευση και όποιος θέλει να πάει μόνο κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης με το γιατρό. Αυτά είναι τα μόνα επίσημα μέτρα με ισχύ έως σήμερα. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων. Αναβλήθηκαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες” λέει η Γαλάτεια Ευαγγελίδου και προσθέτει πως όλα τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως το κλείσιμο γυμναστηρίων, χώρων εκδηλώσεων κλπ είναι στην ευχαίρεια των ιδιοκτητών.“Χθες που δεν ήταν σε ισχύ τα ΔΥΟ επίσημα μέτρα ο κόσμος πήγε σε συναυλίες, έτρεξε σε μαραθωνίους, βγήκε έξω, πήγε κανονικά σινεμά και θέατρο“.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν εικόνες από το Μάντσεστερ και το Κάρντιφ στην Αγγλία καθώς, το Manchester Arena, χωρητικότητας 21.000 θεατών αλλά και το Motorpoint Arena χωρητικότητας 5.000 θεατών γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει τις συναυλίες του μουσικού συγκροτήματος Stereophonics παρά τις συστάσεις των ειδικών αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται, ανά τον κόσμο προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως μας λέει η κ. Ευαγγελίδου “η Σκωτία έχει τοπική κυβέρνηση αλλά οι γραμμές έρχονται από Λονδίνο. Ο κόσμος είναι θορυβημένος και απορούμε όλοι για τη χαλαρότητα των μέτρων. Υπάρχει petition στο διαδίκτυο για συλλογή υπογραφών για να κλείσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα σχολεία!”.

Χαρακατηριστικό της ανησυχίας των Βρετανών είναι ότι στα σούπερ μάρκετ έχουν εξαφανιστεί τα πάντα. “Μόνο οι σκυλοτροφές έμειναν!” επεσήμανε η κ. Ευαγγελίδου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC, ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον είναι υποστηρικτής της “ανοσίας της αγέλης”.

“Αυτή τη στιγμή στη Μ.Βρετανία οποιοδήποτε άλλο μέτρο λαμβάνεται είναι αποκλειστικά κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας! Έτσι, κάποιοι αποφάσισαν να κλείσουν τα γραφεία τους και να λειτουργήσουν την εργασία από το σπίτι, “τηλεεργασία”. ” Μόνοι τους αποφασίζουν οι εργοδότες και πράττουν. Μια φίλη είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και παρόλο που τρέμει αναγκάζεται να πηγαίνει διότι ο δικός της εργοδότης περιμένει επίσημες οδηγίες από την κυβέρνηση, κάτι που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα γίνει σύντομα” επισημαίνει η κ. Ευαγγελίδου.

«Πολλές οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν από την ώρα τους», είπε την περασμένη Πέμπτη ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ οι στενοί επιστημονικοί του συνεργάτες υπολογίζουν πως οι νεκροί από την πανδημία στη Βρετανία θα κυμανθούν μεταξύ 400.000 και 500.000.

Ο Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Αγγλίας, επιχείρησε να υπερασπιστεί την τακτική της κυβέρνησης να μην ακολουθήσει το παράδειγμα που έχει πάρει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, η υπόλοιπη Ευρώπη κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους και απαγορεύοντας μεγάλες συγκεντρώσεις, περιορίζοντας μετακινήσεις. Το πιο σημαντικό μέτρο που είχε ανακοινώσει ο Τζόνσον ήταν πως οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του επί επτά ημέρες. Ο Βάλανς είπε ότι, προκειμένου να λειτουργήσει η στρατηγική και να αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό ο πληθυσμός της Αγγλίας και της Ουαλλίας, θα πρέπει να νοσήσει το 60%, δηλαδή περίπου 40 εκατ. άνθρωποι. Υποστήριξε πως, αν νοσήσει τόσο μεγάλο ποσοστό, σταματά η εξάπλωση της ασθένειας.

Ο Κρις Γουίτι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, είχε πει ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα νοσήσει το 80% του πληθυσμού και θα πεθάνουν περίπου 500.000 άνθρωποι. Ο Τζόνσον είχε πει πως, αν λάβει κανείς δραστικά μέτρα, έπειτα από λίγες εβδομάδες ο πληθυσμός «κουράζεται» από αυτά και ο Βάλανς αναρωτήθηκε χθες πώς ανακαλεί κανείς τα σκληρά μέτρα. Υποστήριξε, ακόμη, πως με αυτή την τακτική ο πληθυσμός της Αγγλίας δεν θα νοσήσει ξανά το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται δεύτερο κύμα πανδημίας. Ωστόσο, το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) δέχεται ήδη σημαντική πίεση, έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας, ενώ δεκάδες χιλιάδες ιατροί και νοσοκόμοι έχουν μεταναστεύσει εξαιτίας της πολιτικής Τζόνσον στο Brexit.

Ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Τόρις, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, διευθυντής της ιατρικής επιθεώρησης Lancet, είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας πως η κυβέρνηση «παίζει ρουλέτα» με τη ζωή των πολιτών.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 20% στα 1.372 κατά το τελευταίο 24ωρο στη Μ. Βρετανία, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 35 από 21 το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, οι υγειονομικές αρχές.

Το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκε στις 31 Ιανουαρίου στη Μ.Βρετανία ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συνολικά 40.279 άνθρωποι έχουν κάνει το προληπτικό τεστ στη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *