Οι επενδυτές έπαθαν αλλά δεν… έμαθαν από την χρηματιστηριακή φούσκα του ’99

Οι επενδυτές έπαθαν αλλά δεν… έμαθαν από την χρηματιστηριακή φούσκα του ’99

625
SHARE

Ποιες συνθήκες επιτρέπουν τη μαζική προσέλευση επενδυτών στο Χρηματιστήριο; Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να εκδηλωθεί αυτή η συμπεριφορά, τύπου αγέλης; Είναι μύθος ή όχι η χειραγώγηση επενδυτών; Η φύση της δύναμης όσων διαθέτουν κατά τεκμήριο προνομιακή πληροφόρηση συνιστά δυνατότητα επιρροής και σε ποιο βαθμό;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά η μελέτη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, «Χρηματιστήριο και Εξουσία. Ο ρόλος της πληροφορίας και ο μηχανισμός επιρροής στους επενδυτές», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου. Προλόγισαν ο Κώστας Βεργόπουλος και o Τηλέμαχος Ιατρίδης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2005-2006, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου. Έναυσμα ήταν η “φούσκα” της Σοφοκλέους, το 1999. Η έρευνα αυτή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, για να καταδειχθεί πώς επηρεάζονται ή, αναγωγικά, πώς επηρεάστηκαν το 1999, οι επενδυτές για την εμπλοκή τους στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι επενδυτές είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παρασυρθούν από πληροφορίες που διοχετεύονται από πηγές κύρους, άρα να υποστούν ξανά τις συνέπειες της όποιας κερδοσκοπίας. Αποτέλεσμα που καταγράφηκε έξι χρόνια μετά τη γνωστή φούσκα της Σοφοκλέους, όπου 1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά είδε τις αποταμιεύσεις του να εξανεμίζονται, με τις συνολικές απώλειες να υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ και όλες τις οδυνηρές συνέπειες έως σήμερα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, Κώστας Βεργόπουλος, η μελέτη είναι πολύτιμη για την κατανόηση της οδυνηρής εμπειρίας του 1999, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν το κράτος και η κυβέρνηση, που τη διαχειρίστηκαν, μαζί με τα συστήματα μονομερούς πληροφόρησης και τους πάντα γνωστούς-αγνώστους “γύπες” του Χρηματιστηρίου. «Οι αποταμιευτές και τα νοικοκυριά απώλεσαν τις οικονομίες τους σε ένα παιχνίδι που ποτέ δεν κατάλαβαν πώς λειτουργούσε, που ποτέ δεν τους εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια, αλλά που, όπως πάντα, από την κατάρρευσή του κάποιοι αποκόμισαν αυξημένα οφέλη. Με την άδοξη κατάληξη του εγχειρήματος, οι περισσότεροι και κατεξοχήν τα Ταμεία, είχαν χάσει τις περιουσίες τους, ενώ βέβαια ορισμένοι “εκλεκτοί” βρέθηκαν κερδισμένοι, κυρίως χάρη στο σύστημα προνομιακής και αποκλειστικής πληροφόρησης».

Η θεωρία, αναφέρει ο καθηγητής, Τηλέμαχος Ιατρίδης, χρησιμοποιείται συχνά με τρόπο εργαλειακό, με στόχο να “φωτίσει” όψεις της πραγματικότητας, την οποία όμως κατασκευάζει στα μέτρα της. «Ταυτοχρόνως, η επικαιρότητα υποβάλλει, επίσης συχνά, έγνοιες και προτεραιότητες που έρχονται κατόπιν να στριμωχτούν στα περιγράμματα των θεωριών μας, χωρίς αυτά να ελέγχονται κριτικά ως προς την εξηγητική ισχύ και τις αντοχές τους». Και καταλήγει: «Τους σκοπέλους αυτούς αποφεύγει η έρευνα που δημοσιεύεται στο βιβλίο, καθώς εντάσσεται σε μια παράδοση κριτικής κοινωνικής επιστήμης με την ευρεία έννοια – αυτήν που θέλει την έρευνα να συναντά την κοινωνία ως κριτική αυτοσυνείδησή της και όχι ως εργολάβος ή πωλητής».

Το βιβλίο παρουσιάσθηκε χτες (12/2) στην Αθήνα, με ομιλητές, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Διευθυντή Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ανάλυσης Αγορών, Παντελή Λάμπρου και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Κιμπουρόπουλο.

LEAVE A REPLY