Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ουζμπεκιστάν στο επίκεντρο φόρουμ

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ουζμπεκιστάν στο επίκεντρο φόρουμ

691
SHARE

Μία ελκυστική αγορά στην Κεντρική Ασία, με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί το Ουζμπεκιστάν των 32 εκατ. κατοίκων που βελτιώνει συνεχώς τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες του. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της επίσκεψης Ουζμπεκικής επιχειρηματικής αποστολής, στην 83η ΔΕΘ.

Στην έναρξη του Φόρουμ χαιρετισμό απηύθυναν ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σαμαρκάνδης, Sherali Yuldashev, ενώ τις προοπτικές της οικονομίας του Ουζμπεκιστάν παρουσίασε ο Γενικός Πρόξενος της χώρας στην Ελλάδα, Olim Kasimov, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι η 56η μεγαλύτερη στον κόσμο με κριτήριο την επιφάνεια της και η 42η βάσει πληθυσμού.

Οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας είναι εστιασμένες, σύμφωνα με τον κ. Kasimov, στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος (η κατάταξη της χώρας στους σχετικούς δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι όλο και καλύτερη).

Στο πλαίσιο αυτό, σταθερά μειούμενο είναι το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων, το οποίο μάλιστα εξαλείφεται πλήρως εάν μία εταιρεία επιλέξει να εγκατασταθεί και να επενδύσει από ένα ποσό και επάνω σε μία από τις 14 Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες του Ουζμπεκιστάν!

Η χώρα διαθέτει και ένα κατάλληλα μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό 18,5 εκατ, ατόμων, το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής.

Όλα τα παραπάνω έχουν συντελέσει, προκειμένου το Ουζμπεκιστάν να έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής σχεδόν 9 δις δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων στον μεταλλευτικό κλάδο, στην κλωστοϋφαντουργία, στον τουρισμό, στις κατασκευές κα.

Στη διάρκεια του φόρουμ υπεγράφη συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΘ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σαμαρκάνδης, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις των 16 Ουζμπέκων επιχειρηματιών με βορειοελλαδίτες συναδέλφους τους.

LEAVE A REPLY