Με στολισμένα τα άλογά τους, ξεκινούν χαράματα από την περιοχή του Βοΐου για το μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο μέσω του μονοπατιού «Χαΐρ».
Εκεί θα προσευχηθούν και θα ασπαστούν την εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου.
Το μεσημέρι επιστρέφουν στη Σιάτιστα, όπου τους περιμένει λαμπρή υποδοχή και ακολουθεί γλέντι μέχρι το χάραμα της επόμενης μέρας.
Το έθιμο των καβαλάρηδων της Σιάτιστας είναι άρρηκτα δεμένο με τον Δεκαπενταύγουστο και παραμένει βαθιά ριζωμένο στην καρδιά των ντόπιων και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.
Ρίζες από την τουρκοκρατία
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, το έθιμο έχει διευρυνθεί χρονικά.
Όλη την εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, οι παρέες των καβαλάρηδων διοργανώνουν παραδοσιακά γλέντια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις με αποτέλεσμα η Σιάτιστα αυτή την περίοδο να δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες.
Στον ιδιότυπο τρόπο εορτασμού πρωταγωνιστές είναι τα άλογα που βρίσκονται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων, ντόπιων και επισκεπτών.
Το γλέντι
Στη Σιάτιστα, το γλέντι για τη γιορτή της Παναγίας, ξεκινά από τις αρχές του μήνα.
Άλογα και καβαλάρηδες αρχίζουν να εμφανίζονται στην πόλη, στους δρόμους, στα σοκάκια, στις πλατείες και στα μαγαζιά ενώ δε λείπουν οι ορχήστρες χάλκινων, το κρασί και το γλέντι.
Oι ομάδες των καβαλάρηδων ετοιμάζουν στις γειτονιές της Σιάτιστας του δήμου Βοΐου τα άλογά τους, που πρωταγωνιστούν σε ένα έθιμο που ακόμα και σήμερα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης.