Friday , 29 March 2024

Οι “παγίδες” των νέων ρυθμίσεων για 36,72 και 120 δόσεις

Του Γ.Κατσιάνη

Εικονική πραγματικότητα για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου αποτελεί η ένταξη τους στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η νέα ρύθμιση αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έλαβε υπόψιν τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών να μείνει εκτός της νέας ρύθμισης.

Επιπλέον, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα υψηλά επιτόκια (4,38% και 5,87%, αντίστοιχα), γεγονός που καθιστά λιγότερο ελκυστικό το μέτρο.

Όσον αφορά τις 120 δόσεις, για να υπαχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να προκαταβάλλει δύο δόσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου ενώ “σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση… οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο”, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Δεν γνωρίζω αν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις θέτουν εκτός ρυθμίσεων οκτώ στους δέκα οφειλέτες του δημοσίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ωστόσο θεωρώ ότι εξυπηρετούν περισσότερο προεκλογικές και λιγότερο φορολογικές σκοπιμότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *