Οι προυποθέσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων

Οι προυποθέσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων

159
SHARE
oi proypotheseis gia ton eksodikastiko symvivasmo epixeirhsewn

Χιλιάδες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, προμηθευτές και δημόσιο θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η απαίτηση για θετικά αποτελέσματα σε μια από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.

Οι προυποθέσεις για τις επιχειρήσεις είναι να έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016, να έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016, να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, έχουν εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν

έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους.

Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που γεννήθηκαν μετά την 31/12/2016. Μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπαχθεί στο νόμο αν το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή.

Από το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση προκύπτει δεν θα γίνεται κούρεμα οφειλών σε ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους. Συγκεκριμένα: «Δεν επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής προς το Δημόσιο που αφορά περιοριστικά τα κατωτέρω είδη οφειλών:φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρους, ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

LEAVE A REPLY