Οι ράμπο πάνε… παραλία- Τι θα ελέγχουν και τι πρόστιμα θα μοιράζουν!

Οι ράμπο πάνε… παραλία- Τι θα ελέγχουν και τι πρόστιμα θα μοιράζουν!

2104
SHARE
Έδειραν ελεγκτή της ΑΑΔΕ στην Πάτμο!

Περίπου 40.000 ελέγχους περιλαμβάνονται στο φετινό επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που βάζε… πλώρη για τους τουριστικούς προορισμούς και τις παραλίες. Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που «φουντώνει» το καλοκαίρι στα τουριστικά θέρετρα όπου η έκδοση αποδείξεων είναι άγνωστες λέξεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι 35.000 επιτόπιοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τους ελεγκτές των εφοριών και οι υπόλοιποι περίπου 5.000 πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τους ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με αιφνιδιαστικές επισκέψεις των συνεργείων της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς .

Συγκεκριμένα, οι «ράμπο» της εφορίας θα ελέγχουν την έκδοση αποδείξεων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα παριστάνουν τους πελάτες και θα περιμένουν να δουν αν η επιχείρηση θα εκδώσει την προβλεπόμενη απόδειξη. Επίσης, θα αντιπαραβάλουν τις κινήσεις της συσκευής ηλεκτρονικών χρεώσεων POS με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί. Και αυτό διότι πολλές φορές οι καταστηματάρχες είτε δεν εκδίδουν απόδειξη είτε αναγράφουν σε αυτήν ποσό μικρότερο σε σχέση με εκείνο που αναγράφεται στο απόκομμα της συναλλαγής μέσω POS.

Ακόμη οι «ράμπο» της εφορίας θα ελέγχουν αν το POS είναι συνδεμένο με ελληνικό ή αλλοδαπό τραπεζικό λογαριασμό (σ.σ. το τελευταίο απαγορεύεται από την νομοθεσία για τα capital controls), θα ελέγχουν αν η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης είναι δηλωμένη και νόμιμη, ενώ στο βαθμό που μπορούν θα τσεκάρουν αν έχει εγκατασταθεί κάποιο ύποπτο λογισμικό για διαγραφή της αξίας των εκδιδόμενων αποδείξεων, όπως ήδη έκαναν πέρυσι κάποιες επιχειρήσεις. Τέλος, θα ελέγχουν αν η επιχείρηση έχει αποδώσει τον ΦΠΑ κατά τα τελευταία τρίμηνα.

Τα πρόστιμα

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα, βάση της διάταξης που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα από την Βουλή και προβλέπει τα εξής:
-πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στις αποδείξεις που δεν έχουν εκδοθεί με ελάχιστο τα 250 ευρώ ανά έλεγχο για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 για όσους τηρούν διπλογραφικά. Τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας
-«λουκέτο» 48 ωρών για μη έκδοση 10 αποδείξεων ή συνολικής αξίας 500 ευρώ.
– σε περίπτωση υποτροπής και για πάνω από 3 αποδείξεις, ενεργοποιείται ποινή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης για 96 ώρες, δηλαδή για 4 ημέρες.
-σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 2 ετών θα επιβάλλεται λουκέτο 10 ημερών.

LEAVE A REPLY