Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν «ξεπάγωσαν» την αγορά της Θεσσαλονίκης

Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν «ξεπάγωσαν» την αγορά της Θεσσαλονίκης

1372
SHARE

Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν «ζέσταναν» ούτε αυτή τη φορά τα ταμεία των εμπόρων της Θεσσαλονίκης. Για μια ακόμη χρονιά, συνεχίστηκε, η αρνητική εικόνα που παρουσίασε η κίνηση της αγοράς κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρά τις χαμηλές τιμές. Μάλιστα, περίπου 7 στους 10 εμπόρους είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται έως και 20%

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) σε εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης, μόνο το 21% δήλωσε ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς την περίοδο των εκπτώσεων, σε αντίθεση με το 79% που δήλωσε ότι δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο.

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του ΕΣΘ, το 67% είχε μείωση τζίρου σε ποσοστό 10-20% ενώ μόνο το 7% είδε αύξηση στον τζίρο του σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στην ίδια ερώτηση, το 26% των επιχειρηματιών απάντησαν ότι ο τζίρος τους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Καλύτερη περίοδος ήταν το πρώτο χρονικό διάστημα της εκπτωτικής περιόδου, από 8 έως 31 Ιανουαρίου για το 65% των ερωτηθέντων, ενώ το 21% απάντησε ότι καμία χρονική περίοδος δεν έκανε τη διαφορά στην αγοραστική κίνηση.

Το ποσοστό έκπτωσης που προσέφεραν τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με την έρευνα ξεκινούσε από 10%, ενώ για το 26% των ερωτηθέντων έφτανε και πάνω από 50%. Το 30% των εμπορικών επιχειρήσεων έκαναν εκπτώσεις από 41% έως 50%, ενώ το 28% δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις τους κυμάνθηκαν σε ποσοστό έως 21 έως 40%.

Τέλος, σε ερώτηση αν το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων ήταν επαρκές, το 60% δήλωσε ότι ήταν επαρκές, ενώ το 40% δήλωσε ότι το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων είναι μεγάλο.

«Παρόλο που οι εμπορικές επιχειρήσεις προσέφεραν χαμηλές τιμές την περίοδο των εκπτώσεων, η εικόνα που παρουσίαση η κίνηση στην αγορά δεν ήταν ενθαρρυντική. Στόχος είναι να ανατραπεί το υποτονικό κλίμα στη συνέχεια της χρονιάς, ώστε να αλλάξει και η ψυχολογία των εμπόρων και των καταναλωτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΘ.

LEAVE A REPLY