ΟΛΘ: Νέα εποχή από σήμερα – Ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του 67%...

ΟΛΘ: Νέα εποχή από σήμερα – Ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του 67% των μετοχών στην South Europe Gateway Thessaloniki Ltd.

785
SHARE

Μια νέα εποχή ξεκινά από σήμερα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την πόλη και την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 67% των μετοχών του ΟΛΘ στην South Europe Gateway Thessaloniki Limited, την εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει συστήσει η Κοινοπραξία των τριών επενδυτών: του γερμανικού fund DIEP, της γαλλικής Terminal Link και της Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη.

Με την εξέλιξη αυτή – τονίζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ – ολοκληρώνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος διαχείρισης και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θέτει τις βάσεις γα την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Το εφάπαξ τίμημα των 231,926 εκατ. ευρώ – όπως δημοσίευσε ήδη από χθες το thesseconomy.gr – ήδη καταβλήθηκε από την South Europe Gateway Thessaloniki Limited, η δε συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισεκατ.ευρώ, καθώς εκτός από το προαναφερόμενο τίμημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ.ευρώ. Στο συνολικό ποσό έχουν επίσης ληφθεί υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,27%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά: “Η ολοκλήρωση της παραχώρησης του ΟΛΘ αποτελεί μία εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας. Η διαχείριση του λιμένα από μία διεθνή κοινοπραξία αναμένεται να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τον Οργανισμό, ενώ η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί συνολικά από τις μεγάλες επενδύσεις, την ανάπτυξη του λιμανιού και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι προσδοκώμενες συνέργειες είναι μεγάλες, αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πιστοποιούν εμπράκτως την στρατηγική του Ταμείου, η οποία δεν περιορίζεται στο ύψος του τιμήματος που εκάστοτε εισπράττεται, αλλά στις αναπτυξιακές επιδράσεις και στα κοινωνικά οφέλη που συνοδεύουν κάθε ενέργεια μας”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, σημείωσε από την πλευρά του: “Η παραχώρηση του ΟΛΘ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας μας για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των λιμενικών υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών. Η διεθνοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα ενισχύσει το ρόλο του στο διαμετακομιστικό εμπόριο τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ευρώπης. Τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του λιμένα της Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσουν τη θέση του, συνδράμοντας παράλληλα, στην ενίσχυση της οικονομίας τόσο της Βόρειας Ελλάδας όσο και της χώρας στο σύνολο της”.

Η τελετή παραλαβής-παράδοσης από την παλιά στη νέα διοίκηση θα γίνει τη Δευτέρα. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στο νέο δ.σ. του ΟΛΘ είναι ο κ.Σωτήρης Θεοφάνης-Συντονιστής της Κοινοπραξίας των επενδυτών και αναπληρωτής πρόεδρος ο CEO της γαλλικής Terminal Link, Boris Wenzel.

LEAVE A REPLY