ΟΛΘ: Συμβιβαστική λύση από την ΑΑΔΕ για το ωράριο των τελωνειακών-Αυξάνει τις...

ΟΛΘ: Συμβιβαστική λύση από την ΑΑΔΕ για το ωράριο των τελωνειακών-Αυξάνει τις γραμμές εκτελωνισμού

719
SHARE

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο προσπαθεί τώρα να έχει η ΑΑΔΕ, όσον αφορά το θέμα της κατάργησης της νυχτερινής βάρδιας των τελωνειακών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με νέα απόφασή της.

Με νέα του απόφαση συγκεκριμένα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί μεν τις βάρδιες των τελωνειακών υπαλλήλων στην Πύλη 16 του ΟΛΘ σε δύο, δηλαδή δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια, αλλά αυξάνει από τρεις σε πέντε τις γραμμές εκτελωνισμού στον ΟΛΘ.

Στα εξαγόμενα εμπορεύματα θα υπάρχουν τρεις γραμμές-πύλες έναντι δύο μέχρι τώρα και στα εισαγόμενα δύο γραμμές-πύλες, έναντι μίας μέχρι τώρα, από τις 08.00 έως τις 19.00 καθημερινά. Επίσης το Σάββατο οι γραμμές εκτελωνισμού αυξάνονται σε τρεις από δύο και την Κυριακή θα υπάρχει μία γραμμή.

Η εν λόγω «αλλαγή πλεύσης» της ΑΑΔΕ για τη λειτουργία των τελωνειακών υπηρεσιών στον ΟΛΘ είναι το αποτέλεσμα των έντονων διαμαρτυριών που προκάλεσε η απόφαση της “νομιμοποίησης” της κατάργησης της νυχτερινής βάρδιας που είχαν εφαρμόσει από μόνοι τους οι τελωνειακοί υπάλληλοι από τον Σεπτέμβριο του 2017 και διαβουλεύσεων που είχε η ΑΑΔΕ με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ Σωτήρη Θεοφάνη, επί του θέματος, καθώς η διοίκηση του ΟΛΘ εύλογα επιδιώκει την ανάπτυξη της εμπορευματικής  δραστηριότητας.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι η διοικηση του ΟΛΘ ήδη προωθεί τις αναγκαίες δράσεις και έργα για τη δημιουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης των προς εξαγωγή εμπορευματοκιβωτίων εντός του ΟΛΘτο συντομότερο δυνατόν – όπως διαφαίνεται εντός του πρώτου τρίμηνου του 201. Η έλλειψη του εν λόγω χώρου ήταν το κύριο “άλλοθι” των τελωνειακών υπαλλήλων για την κατάργηση της νυχτερινής τους βάρδιας, επικαλούμενοι θέματα ασφάλειάς τους.

Ανακοίνωση ΟΛΘ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα ο ΟΛΘ για το θέμα τονίζει σε αρκετά αυστηρό ύφος:

“Η ΟΛΘ ΑΕ, σε σχέση με την πρόσφατη Απόφαση του κ. Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την κατάργηση της Γ΄ βάρδιας του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, και ύστερα από αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, επισημαίνει τα εξής:

1.      Η μεγάλη επένδυση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΘ ΑΕ στηρίχθηκε στην αυτονόητη προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λειτουργία του Λιμένα της Θεσσαλονίκης σε 24ωρη βάση.

2.      Η κατάργηση της Γ’ βάρδιας λειτουργίας του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης δημιουργεί εξ αντικειμένου ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών της ΟΛΘ ΑΕ. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της εν λόγω Απόφασης πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

3.      Η ΟΛΘ ΑΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος εκτάκτων επενδύσεων για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 τα προς εξαγωγή Εμπορευματοκιβώτια να αποθηκεύονται προσωρινά εντός του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

4.      Παράλληλα, η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, σε πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ, ζήτησε την ουσιαστική ενίσχυση του διατιθέμενου προσωπικού του Α’ Τελωνείου για την εξυπηρέτηση των αιχμών λειτουργίας της Πύλης 16 κατά τη διάρκεια της Α’ και Β΄ βάρδιας.  Αναμένεται η ΑΑΔΕ να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αίτημα”.

 

 

LEAVE A REPLY