ΟΟΣΑ: Παγκόσμια «πρωταθλήτρια» στην αύξηση φόρων η Ελλάδα!

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια «πρωταθλήτρια» στην αύξηση φόρων η Ελλάδα!

820
SHARE

Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα, καθώς αναδεικνύεται…. πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με βάση τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν σε εισοδήματα και κατανάλωση, με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά ακόμα και όταν το έτος αναφοράς είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία με την επιβάρυνση από το 30,4% να μειώνεται στο 23%.

Σε αντίθεση με την πορεία των φόρων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες με το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο 29%.

Ο ΟΟΣΑ καταγράφει επίσης μια τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία στις άλλες χώρες όχι όμως και στην Ελλάδα όπου καταγράφεται αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων (είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος, είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών).

Πρωτιές διεκδικεί η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την έκτη θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ειδική αναφορά γίνεται και στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά όπου Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία!

LEAVE A REPLY