Friday , 29 March 2024

Οργισμένοι οι σεισμοπαθείς με τον Ερντογάν ενώ η λίστα των θυμάτων του Εγκέλαδου συνεχώς μεγαλώνει

Σβήνουν ώρα με την ώρα οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας που επλήγησαν από το φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Η λίστα των θυμάτων του Εγκέλαδου αυξάνεται συνεχώς. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 21.000. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί στα ερείπια του σεισμού. Συγκεκριμένα στην Τουρκία έχουν επιβεβαιωθεί 17.674 θάνατοι και στη Συρία 3.377.


Μηνύματα κατά Ερντογάν

Τρεις ημέρες μετά το χειρότερο σεισμό που χτύπησε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες, οι πληγέντες του σεισμού διαμηνύουν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους». Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τους επιζώντες του σεισμού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατασκευαστική ποιότητα των κτιρίων της χώρας. Τον κατηγορούν παράλληλα για ολιγωρία της κυβέρνησης σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές. Όπως αναφέρουν, η καθυστέρηση της κυβέρνησης να στείλει γερανούς και άλλα βαριά μηχανήματα για να σηκώσουν τα χαλάσματα έχασε ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για τη διάσωση ανθρώπων. Από την πλευρά του ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι υπήρχαν δυσκολίες στην αποστολή επείγουσας βοήθειας αν και δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ότι έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για βοήθεια. Ωστόσο, οι κατηγορίες δεν μένουν μόνο στη διαχείριση της κατάστασης σήμερα. Σύμφωνα με τους επικριτές του, η κυβέρνηση απέτυχε να επιβάλει τη συμμόρφωση με ορισμένα κριτήρια κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής έκρηξης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο επίσης στην αριθμό των θανάτων. Οι επικριτές κατηγόρησαν τους κατασκευαστές ότι θυσίασαν την ασφάλεια υπέρ της ταχύτητας και του κόστους λέγοντας ότι πολλά κτίρια που είχαν υποστεί ζημιά δεν είχαν ράβδους στήριξης και επαρκές σκυρόδεμα. Η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κατάρρευση 6.444 κτιρίων και περισσότερα από 11.000 αναφέρθηκε ότι υπέστησαν ζημιές.


Τα σωστικά συνεργεία

Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τα σωστικά συνεργεία μετά από πολύωρες προσπάθειες ανασύρουν ακόμη ζωντανούς από τα συντρίμμια. Πέντε από τους 58 ζωντανούς που ανέσυραν οι ξένες ομάδες στην Τουρκία ήταν από την ελληνικής αποστολής. Εν τω μεταξύ ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην Αντιόχεια, που επλήγη από τους δύο φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.


Ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των περιοχών, που επλήγησαν στην Τουρκία αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Αθήνα. Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής.
Η Ελλάδα με τέσσερις πτήσεις έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους. Η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στην Τουρκία αποτελείται από 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η και 2η ΕΜΑΚ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, 8 άτομα του ΕΚΑΒ (τρεις γιατρούς και 5 παραϊατρικούς), δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *