”ΟΧΙ” από το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη χρήση της λέξης «Μακεδονία»...

”ΟΧΙ” από το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη χρήση της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων

536
SHARE

Κατηγορηματικό “Όχι” στη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία της γείτονος λέει το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με ψήφισμα που εξέδωσε.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται: «Το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας, τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στα όμορα κράτη της περιοχής, ως εγγύηση ευημερίας και ανάπτυξης για τους λαούς τους. Βασική προϋπόθεση των ειρηνικών σχέσεων, είναι η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός της ιστορίας και το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας. Με αυτό ως δεδομένο, καλεί την ελληνική κυβέρνηση, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. ώστε:

  • η Π.Γ.Δ.Μ. να απαλείψει από το Σύνταγμα, από τα επίσημα έγγραφα και από οπουδήποτε αλλού κάθε αναφορά, άμεση, ή έμμεση, αλυτρωτικού χαρακτήρα κατά της Ελλάδας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ως προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας
  • στη συνέχεια, να επιτευχθεί η καθιέρωση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για την Π.Γ.Δ.Μ., για κάθε χρήση, η οποία θα απέχει σαφώς από αλυτρωτισμούς και την παραχάραξη της ιστορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη Μακεδονία δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ονομασία της γειτονικής χώρας».

 

LEAVE A REPLY