Thursday , 25 April 2024

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε, η ύφεση έρχεται  

Του Γ. Κατσιάνη

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία θεωρούνταν δεδομένη, εδώ και εβδομάδες.

Άλλωστε, η ρωσική ηγεσία ήθελε από καιρό να στείλει μήνυμα στη Δύση ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την έναρξη μιας πολεμικής επιχείρησης, βραχείας διάρκειας, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι αισθητές σε όλη την Ευρώπη.

Έτσι, θα διαψευστούν για πολλοστή φορά όσοι έτρεφαν μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την επικείμενη ανάπτυξη, μετά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Ήδη, ανήμερα της έναρξης των εχθροπραξιών, η διεθνής τιμή του πετρελαίου έκανε άλμα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που ανάβει το «πράσινο φως» για ένα νέο ράλι αύξησης των τιμών σε βασικά είδη, το επόμενο διάστημα.

Το επισήμανα άλλωστε πριν από δυόμισι εβδομάδες (Γιατί η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία βάζει φρένο στην ανάπτυξη; – Thesseconomy) όταν ακόμα βρίσκονταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού.

Το μόνο ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι τελειώνει ο χειμώνας.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση στην ενέργεια, τουλάχιστον για τα νοικοκυριά, άρα και χαμηλότερο κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όμως, μια νέα περίοδος ύφεσης ξημερώνει, λόγω της πολεμικής κατάστασης στον Βορρά, η οποία αναμένεται να μας επηρεάσει άμεσα, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ευχή όλων να πρυτανεύσει η λογική και να μπει, το ταχύτερο δυνατόν, ένα τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *