Ο ρόλος της ΠΚΜ στον ενεργειακό χάρτη Ευρώπης και Ασίας στο επίκεντρο...

Ο ρόλος της ΠΚΜ στον ενεργειακό χάρτη Ευρώπης και Ασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Τζιτζικώστα-Palmer

649
SHARE

Ο κεντρικός ρόλος που παίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και της Ασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον β. Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία) των ΗΠΑ Matthew Palmer, παρουσία του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger.

H συνάντηση των δυο ανδρών είναι η δεύτερη στους τελευταίους μήνες (προηγήθηκε συνάντηση στο State Department κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τζιτζικώστα) και εκτός της αμερικανικής παρουσίας στην 83η ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα.

Συζητήθηκαν επίσης μια σειρά από θέματα για την Κεντρική Μακεδονία, με κυρίαρχο την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη συνεργασία σε σειρά από τομείς (ενέργεια, τουρισμός, παιδεία, καινοτομία, νέες τεχνολογίες, πρωτογενής τομέας κ.ά.) με την Ελλάδα.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στον κ. Palmer, ο οποίος επισήμανε πως η σπουδαιότητά τους δεν περιορίζεται μόνο στον βαλκανικό περίγυρο, αλλά έχουν γεωστρατηγική δυναμική, για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα είναι σταθεροί διαχρονικοί στρατηγικοί σύμμαχοι.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών πρέπει να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

LEAVE A REPLY