Tuesday , 22 April 2025

Πάνω από 1.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη – Φόβοι για πάνω από 10.000 – Οδηγίες του ΥΠΕΞ για τους Έλληνες στην περιοχή

Διεθνής βοήθεια καταφθάνει σήμερα στη Μιανμάρ, όπου σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες, Παρασκευή, τη Μιανμάρ. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η χούντα που κυβερνά την ασιατική χώρα, οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.376 και πάνω από 30 άνθρωποι αγνοούνται.

Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια
Στην περιοχή Μανταλάι στο κέντρο της χώρας και κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 694. Τουλάχιστον 1.670 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 68 αγνοούνται. Ο αριθμός των νεκρών σημείωσε απότομη αύξηση σε σχέση με τους 144 νεκρούς που ανέφεραν νωρίτερα οι αρχές. «Υποδομές όπως δρόμοι, γέφυρες και κτίρια επηρεάστηκαν, οδηγώντας σε απώλειες και τραυματισμούς πολιτών. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διεξάγονται επί του παρόντος στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε η χούντα σε ανακοίνωση που εξέδωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα παραιτηθούμε από το να σώσουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσαντχάρτ Σιττιπούντ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι δεν είχε λάβει κάποια αναφορά για θάνατο Κινέζων πολιτών, οι οποίοι να σκοτώθηκαν κατά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Μιανμάρ.

Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς
Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που έπληξε την κεντρική Μιανμάρ μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000, εκτίμησε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Το USGS εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για τον εκτιμώμενο αριθμό των νεκρών από τον σεισμό, υποδεικνύοντας «υψηλά θύματα και εκτεταμένες ζημιές». Επίσης εκτίμησε ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.

Η διεθνής βοήθεια
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε 120 έμπειρους διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και γιατρούς για την περίθαλψη τραυματιών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με αξιωματούχους στη Μιανμάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Η Ινδία έστειλε αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της, την επομένη του ισχυρού σεισμού που έπληξε μια χώρα ήδη ρημαγμένη από εμφύλιο πόλεμο. Το γεγονός ότι η στρατιωτική εξουσία, απομονωμένη μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021, κάλεσε σε βοήθεια από το εξωτερικό προκαλεί φόβους για μεγάλης κλίμακας καταστροφή. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 απογειώθηκε με προορισμό τη Μιανμάρ μεταφέροντας κιτ υγιεινής, κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. «Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης την πτήση αυτή», διευκρίνισε. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης», είπε, υποσχόμενος επιπρόσθετη βοήθεια.

Η Διεθνής Αμνηστία
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι «η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ευθ. Λέκκας: «Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000»
«Είχαμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό. Έναν σεισμό της τάξης των 7,7 βαθμών, σε μικρό εστιακό βάθος. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές σε τόσο εκτεταμένη έκταση», είπε αρχικά ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Εξήγησε πως στην περιοχή καταγράφεται πανσπερμία τεκτονικών πλακών, όμως στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, υπάρχουν δύο πλάκες. «Έχουμε να κάνουμε με δύο πλάκες, την Ευρασιατική, η οποία είναι μία αντίστοιχη της δικής μας πλάκας, της Ευρώπης και της Ασίας, η οποία κινείται οριζόντια με διεύθυνση Βορράς – Νότος, παράλληλα προς την προς την Iνδική πλάκα», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εφιαλτική εκτίμηση σχετικά με τους νεκρούς. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000. Υπάρχει μια πιθανότητα 30% να έχουμε 50.000 μέχρι 100.000», επεσήμανε.

Οδηγίες ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Μιανμάρ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας στη Μπανγκόκ, μέσω της γραμμής έκτακτης ανάγκης: +66 (0) 840105060, email: grcon.ban@mfa.gr Πολλοί Έλληνες βρέθηκαν στη χώρα για διακοπές και έζησαν τον εφιάλτη. «Σήμερα είχαμε Έλληνες επισκέπτες εδώ πέρα και ήταν φοβισμένοι. Τώρα έχουν γυρίσει στα ξενοδοχεία. Θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουν να επιστρέψουν πιο γρήγορα στη χώρα» είπε ο Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στη Μπανγκόκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *