Πάνω από 15 δισ. ευρώ το κόστος του brain drain!

Πάνω από 15 δισ. ευρώ το κόστος του brain drain!

632
SHARE
«Καμπάνα» στον εργοδότη που ζητούσε επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων και επαναπρόσληψη απολυμένων

«Ζημιά» πλέον των 15 δισ. ευρώ άφησε στην Ελλάδα η μεγάλη φυγή έμψυχου επιστημονικού πλούτου (γνωστού ως brain drain) της χώρας το διάστημα 2008-2016. Αυτό προκύπτει από τη σχετική μελέτη την οποία εκπόνησε ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Σπύρος Παπαευθυμίου και η οποία λαμβάνει υπόψη της των αριθμό των νέων επιστημόνων οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό και το ποσό που δαπανήθηκε από την Ελλάδα για τις σπουδές τους.

Έτσι η συνολική ζημιά προκύπτει αν συνυπολογιστεί ότι μόνο κατά την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης έφυγαν περίπου 450.000 Έλληνες πτυχιούχοι, ενώ η κρατική δαπάνη για κάθε άτομο από τα μαθητικά θρανία έως την αποφοίτηση από ΑΕΙ, κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 34.000 ευρώ.

Τον αριθμό, αλλά και την «ποιότητα» των -κυρίως νέων- πτυχιούχων οι οποίοι που εγκατέλειψαν τη χώρα επιβεβαιώνει και η μελέτη της KPMG, με θέμα την αγορά εργασίας και τη μετανάστευση των Ελλήνων. Σύμφωνα με αυτή, η πλειονότητα τους είχε περάσει από κάποιο έδρανο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και μπορούσε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της μετανάστευσης (αλλαγή περιβάλλοντος, δεξιότητες κ.λ.π.). Η έρευνα υπολογίζει το κόστος του brain drain 15,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο «χαρίστηκε» στις χώρες υποδοχής των Ελλήνων επιστημόνων.

Τι φταίει…

Σταχυολογώντας τις αιτίες του brain drain, ο κ. Παπαευθυμίου αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι πέραν της οικονομικής κρίσης, η φυγή είναι απόρροια και της γενικότερης αναξιοκρατίας, της φαυλότητας, καθώς και των μικροκομματικών και ψηφοθηρικών πρακτικών που συναντώνται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διακυβέρνησης. Όπως ο ίδιος σημειώνει «ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι να επενδύσει σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας» με τη συνεργασία του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα, «χωρίς να αδιαφορούμε για την διασύνδεση της γνώσης με την παραγωγή και την ανάπτυξη».

Όμως για να υλοποιηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα διώχνει από τη χώρα τους υψηλά καταρτισμένους νέους, θα πρέπει αν συντρέχουν ορισμένες συνθήκες. «Δεν γίνεται να μειώνουμε τους όρους διαφάνειας στο κράτος, να καταστρατηγούμε το ΑΣΕΠ, να καταργούμε τη Διαύγεια, να μειώνουμε οριζόντια τις δαπάνες, να μην απολύουμε τους επίορκους, να μην εκδικάζουμε δικαστικές υποθέσεις σε εύλογο χρόνο, να μην αντιμετωπίζουμε όλους τους πολίτες ισότιμα», υπογραμμίζει ο κ. Παπαευθυμίου.

LEAVE A REPLY