Πάρις Μπίλλιας: Η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη «διώχνει» και τις...

Πάρις Μπίλλιας: Η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη «διώχνει» και τις κλαδικές εκθέσεις

397
SHARE

Στην κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα οφείλεται εν πολλοίς η μετατόπιση του εκθεσιακού ενδιαφέροντος για τον κλάδο στην Αθήνα. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση στην Αθήνα μιας νέας κλαδικής έκθεσης αποκλειστικά αφιερωμένης στην οικοδομή, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, για ακόμη μια φορά, τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία προκειμένου να «ζωντανέψουν» η οικοδομή και η κτηματαγορά, υπογραμμίζοντας προς τους αρμοδίους το αυτονόητο: «Μια “ζωντανή” αγορά, μπορεί να αποδώσει έσοδα και στο κράτος. Μια αγορά σε “κώμα”, δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα»!

«Η έκθεση “Οικοδομή EXPO 2019”, βέβαια, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Όπως στην Αθήνα, έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια και η πάλαι ποτέ εμβληματική εκθεσιακή διοργάνωση του κλάδου, η Infacoma», σημειώνει ο κ. Μπίλλιας και προσθέτει: «Και πριν σπεύσουν κάποιοι να γκρινιάξουν για τον “Αθηνοκεντρισμό” που τα θέλει όλα δικά του και “υφαρπάζει” διοργανώσεις τέτοιου είδους από τη Θεσσαλονίκη, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η βιωσιμότητα μιας κλαδικής έκθεσης είναι τελικά αυτή που κρίνει το μέλλον της, καθρεφτίζοντας ταυτόχρονα και τον κλάδο που αφορά».

Σύμφωνα με τον Πάρι Μπίλλια «η μεταφορά της Infacoma στην Αθήνα, αντικατοπτρίζει το ισοπεδωτικό μέγεθος της κρίσης της οικοδομής τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα γενικότερα. Αντικατοπτρίζει ακόμα και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της υποδομής του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ανάγκη που αναμένεται να καλυφθεί με την υλοποίηση του σχετικού master plan της Helexpo, ώστε να αποκτήσει τις προδιαγραφές εκείνες που θα το καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικό για εκθέτες, εμπορικούς επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που θα μπορούν να εντάξουν ως δημόσιο χώρο το συγκεκριμένο τοπόσημο στην καθημερινότητά τους».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ακόμη πως «ο απολογισμός της φετινής Infacoma, ήταν σχετικά ικανοποιητικός, με αυτό το “σχετικά” να αποτελεί τη λέξη-κλειδί, υπονοώντας μια αγορά που… προσπαθεί να ξαναπάρει τα πάνω της, αλλά δυσκολεύεται. Φανταστείτε, αναλογικά, πόσο πιο δύσκολη είναι αυτή πορεία για την αντίστοιχη αγορά, εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα».

Γι` αυτό, καταλήγει ο κ. Μπίλλιας, «οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι εξετάζεται (προς το παρόν απλά ως ενδεχόμενο) η επαναφορά της Infacoma στη Θεσσαλονίκη από το 2020, θα πρέπει να εκληφθούν ως αισιόδοξο μήνυμα, αλλά και ως παρότρυνση. Εκθέσεις τέτοιου είδους, έχουν αμφίδρομο χαρακτήρα. Ενισχύουν την αγορά, αλλά και επιβιώνουν, όταν η αγορά στην οποία αναφέρονται, είναι “ζωντανή”. Οι σκέψεις επιστροφής, προφανώς στέλνουν στον κλάδο, το αισιόδοξο μήνυμα ότι η αγορά της οικοδομής έχει τις προοπτικές να “ξαναζωντανέψει” και στη Βόρεια Ελλάδα, έστω σταδιακά. Αποτελούν όμως και παρότρυνση για όλους όσους εμπλέκονται στην διαμόρφωση του “περιβάλλοντος” δραστηριοποίησης του κλάδου – εκ μέρους της Πολιτείας κυρίως- να αναλάβουν τις νομοθετικές εκείνες πρωτοβουλίες (φορολογικά, ασφαλιστικά, τράπεζα γης, κλπ), που θα δώσουν στις εν λόγω προοπτικές, ρεαλιστική ώθηση. Μια “ζωντανή” αγορά, μπορεί να αποδώσει έσοδα και στο κράτος. Μια αγορά σε “κώμα”, δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα…».

LEAVE A REPLY