Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη έθεσε σε λειτουργία το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη έθεσε σε λειτουργία το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο

750
SHARE

Στη δημιουργία παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τα εγκαίνιά του τελέστηκαν νωρίτερα απόψε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου επίσης υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΡΡΕ και ΒΕΘ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ελληνορωσικής συνάντησης κορυφής στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ.Τσίπρα στη Μόσχα, της συνεδρίασης της μεικτής διϋπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας και της προώθησης της ελληνορωσικής εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Τη σημασία του ταξιδιού αυτού επισήμανε από το βήμα της εκδήλωσης και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ.

Ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δημήτριος Μπακόλας, εξέφρασε αισιοδοξία για υπέρβαση των δυσκολιών, που προκαλούν στις σχέσεις των δυο χωρών οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίμετρα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι αρχίζουν να φοβούνται λιγότερο την ελληνική γραφειοκρατία και ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκουν τρόπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του νεοσύστατου παραρτήματος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, Παντελής Σκαρλάτος, τόνισε πως η ρωσική αγορά δεν είναι ευκαιριακή, έχει δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες και χρειάζεται προσεκτική έρευνα αγοράς και χαρακτήρισε ως πρόσφορους τομείς συνεργασιών των επιχειρήσεων των δυο χωεών τους κλάδους των τροφίμων, της γούνας, των καλλυντικών, των ειδών οικιακής χρήσης, των δομικών υλικών και του τουρισμού, ιδίως του ιατρικού και θρησκευτικού, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον από Ρώσους και για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας  μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Το κυριότερο είναι ότι η Ρωσία είναι μία αγορά φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, καθώς το ποσοστό των εξαγωγών μας που κατευθύνεται προς την εν λόγω χώρα αντιστοιχεί μόλις στο 0,81% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία άγγιξαν τα 234 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 8,8% σε σύγκριση με το 2016, ενώ η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 21,4%, ανερχόμενη στα 3,4 δισεκατ. ευρώ.

 

 

LEAVE A REPLY