«Πατριωτικό καθήκον» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την υπογραφή της συμφωνίας με ...

«Πατριωτικό καθήκον» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια

1605
SHARE

Την πεποίθηση ότι ξημερώνει «νέα εποχή για τα Βαλκάνια» με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασε από τις Πρέσπες ο  πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» την άμβλυνση των διμερών διαφορών και  υποστήριξε πως «όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται τέτοια παραδείγματα».

«Μοναδικός δρόμος για την επιτυχή αντιμετώπιση των συγκρούσεων στην περιοχή είναι μια στρατηγική εξωστρέφειας και κοινής ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων, η οποία θα κλείσει το οδυνηρό φαινόμενο της αλλαγής των συνόρων», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «οι δύο λαοί θα τα καταφέρουν».

Για «στρατηγικής σημασίας συμφωνία για τους δύο λαούς, η οποία βάζει τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές», έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Σκοπιανός ομόλογος του, Ζόραν Ζάεφ.

«Οικοδομούμε φιλία με την Ελλάδα διότι θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι», τόνισε ο κ. Ζάεφ ενώ υπογράμμισε πως για τη συμφωνία, «χρειάστηκε τόλμη για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Με την σειρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς εξήρε το «πολιτικό θάρρος» που επέδειξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως «είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών στις δύο χώρες».

«Η παρούσα συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα αμφότερων των δύο χωρών. Πρόκειται για μια έντιμη και δίκαιη συμφωνία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί», τόνισε ο κ. Νίμιτς.

LEAVE A REPLY