Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

189
SHARE
Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είπε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας το μήνυμα πως προϋπόθεση για σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ο πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Η συνθήκη της Λωζώνης που καθορίζει και τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση και ισχύει ως έχει. Σε ότι αφορά τις μειονότητες καθορίζει ότι υπάρχει στην Ελλάδα θρησκευτική μειονότητα και τα δικαιώματά της γίνονται σεβαστά, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος καλωσορίζοντας τον ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

Ο ΠτΔ έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Μπορούμε έτσι να αναδείξουμε τα ιδεώδη της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού που διαπλέουν τις δυο χώρες.
Στην ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης επέμεινε και σήμερα ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανοίγοντας μάλιστα «θέματα» για τη Θράκη.
«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες ανοικτά και ξεκάθαρα: θα κάνω το ίδιο και εγώ. Σε ότι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα. Είναι συμφωνία που υπογράφηκε πριν 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Υπήρξαν έντεκα χώρες, στις υπογραφές υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία, η Πορτογαλία κ.τλ. Μιλάμε για μια συμφωνία που περιλαμβάνει όλες αυτές τις χώρες», απάντησε στον κ. Παυλόπουλο ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Στα 94 χρόνια οικοδομείται ξανά ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στη συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει η αναφορά στη λέξη ”τουρκική”».
Σύμφωνα με το euro2day.gr, ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί κι έθεσε το ερώτημα «Μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;». Σημείωσε ακόμη ότι στη Δυτ. Θράκη εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους, ενώ υποστήριξε πως πρέπει να ξεπεράσουμε θέματα όπως η αναγραφή στην πινακίδα κάποιου συλλόγου της λέξης «τουρκική» που σήμερα προκαλεί αντιδράσεις. Ακόμη εξέφρασε τη δυσφορία του για την οικονομική θέση των μουσουλμάνων της Θράκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 18.000, ενώ στην Δυτ. Θράκη 2.200 δολάρια, καθώς δεν υπάρχει η στήριξη σε επενδύσεις και υπάρχει μια διάκριση.

«Η Δυτ. Θράκη είναι θέμα ύψιστης σημασίας για εμάς», συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνοντας πως θα επισκεφτεί την περιοχή όπου αναρτήθηκαν κάποες αφίσες διότι «δυστυχώς κάποιοι ενοχλούνται. Σε κάθε κοινωνία, είπε ο κ. Ερντογάν, υπάρχουν συν και πλην. Τα αρνητικά αυτά στοιχεία όμως πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, σημείωσε.

Τέλος ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα του τουρισμού. Ελπίζω ότι μετά από τη σημερινή επίσκεψη θα κοιτάξουμε μπροστά.

LEAVE A REPLY