ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η αλλαγή του ονόματος από τη Βουλή – Συγχαρητήρια Τσίπρα...

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η αλλαγή του ονόματος από τη Βουλή – Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Ζάεφ-Δηλώσεις χαράς Κοτζιά, Παππά

395
SHARE


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε νωρίτερα απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε σήμερα τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, με 81 θετικές ψήφους. Από τη διαδικασία απείχε το εθνικιστικό VMRO-DPMNE.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Τη θέση “Θετική εξέλιξη σήμερα στην πΓΔΜ. Ο δρόμος για τα Βαλκάνια της ειρήνης και της συνανάπτυξης είναι ανοικτός” εξέφρασε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και “πρωτεργάτης” της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του επίσης στο twitter δηλώνει: “Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα.Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας.Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή¨.

LEAVE A REPLY