ΠΓΔΜ: Πρώτο βήμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την κύρωση της συμφωνίας...

ΠΓΔΜ: Πρώτο βήμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια

491
SHARE

Μετά από μια συνεδρίαση -θρίλερ στη Βουλή των Σκοπίων και απανωτές αναβολές της ψηφοφορίας έγινε το πρώτο βήμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι», έναντι 39 που ψήφισαν «όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν, ακόμη δύο συνεδριάσεις τις επόμενες 15 ημέρες, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Με πανηγυρικές δηλώσεις υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, εν αντιθέσει με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμένο ο οποίος σε ανάρτησή του στο Τwitter έκανε λόγο για τις δωροδοκίες που κατήγγειλε το VMRO-DPMNE. «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε ο υπουργός Αμυνας προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων. «Παρακαλώ ενημερωθείτε ότι μοιραστήκατε fake news που ήδη έχουν διαψευστεί επίσημα από την κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας, ας δουλέψουμε για τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας», του απάντησε ο Μίλε Μποσνιακόφσκι.

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψηφοφορία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κοινή επιτυχία μας. Ενα πολύ σημαντικό βήμα για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς μας!», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter. «Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Ζάεφ, ενώ το VMRO-DPMNE απέπεμψε τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν «ναι», σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι το κόμμα του οποίου είχε καταγγείλει ότι πρόσφεραν έως και 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτές, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης. «Σε κάποιους από αυτούς, δήλωσε ο ίδιος, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», πρόσθεσε.

 

LEAVE A REPLY