Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας: Αισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης

Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας: Αισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης

454
SHARE

Οι αισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και αύξηση των επενδύσεων και οι ανακοινώσεις περί γενναίας επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή και χωροταξικής διευθέτησης της βιομηχανικής περιοχής του Καλοχωρίου έδωσαν το στίγμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία.

Δραγασάκης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που αποτελούν τον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας  και αναλαμβάνει, έτσι, ένα ρόλο ηγετικό στην διαδικασία μετάβασης σε αυτό και στην ανασυγκρότηση της χώρας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλης της Βόρειας Ελλάδας, μπορούν να ξεδιπλωθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης. Έτσι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλες υποδομές της περιοχής, αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες και αξία, στο βαθμό που διασυνδέονται με τις υποδομές των γειτονικών χωρών και λειτουργούν ως υποδομές και των άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Ο κ.Δραγασάκης χαρακτήρισε, επίσης, «ιστορικό καθήκον» το να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή ειρήνης, λέγοντας πως αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως η εθνική αναδίπλωση δεν αποτελεί απάντηση στα υπάρχοντα προβλήματα στην περιοχή.

Όσον αφορά γενικότερα την ελληνική οικονομία, ο κ.Δραγασάκης σημείωσε πως επιλογή της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος τώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους, και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, τονίζοντας  πως η πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή έχει το νόημα να μην βγούμε τώρα από τα μνημόνια.

Σταθάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε μεγάλη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία , κάνοντας λόγο για πολύ φιλόδοξα σχέδια για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά τον ίδιο, ο σχετικός προγραμματισμός  προβλέπει ότι στο χρονικό διάστημα 2018 – 2022 θα κατασκευαστούν 336 χιλιόμετρα δικτύου, εκ των οποίων 73 στις Σέρρες, 38 στο Κιλκίς, 115 στην Κατερίνη, 70 στη Βέροια και την Αλεξάνδρεια και 40 στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά. Επίσης εξετάζεται η επέκταση του δικτύου και η σύνδεση κι άλλων αστικών κέντρων όπως η Έδεσσα, η Σκύδρα, η Αριδαία και η Νάουσα.

Χαρίτσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, επεσήμανε πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι μόνο πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις πρώτες Περιφέρειες στην Ευρώπη, γεγονός που συμβάλει στη συνολική εθνική προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από την κρίση.  Τόνισε, επίσης, πως η βασική ασθένεια του παραγωγικού συστήματος ήταν το άναρχο πεδίο στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις και στις ορθά χωροθετημένες βιομηχανικές μονάδες και γνωστοποίησε ότι έχει εκπονηθεί μια μελέτη, η οποία είναι έτοιμη και θα εφαρμοστεί πρώτα στα Οινόφυτα και ακολούθως στο Καλοχώρι.

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά

Για απελευθέρωση κεφαλαίων προς χρηματοδότηση του επιχειρείν ύψους άνω των 10 εκ. ευρώ μέσω της διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, έκανε λόγο από την πλευά της η υφυπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Λαμπριανίδης

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριες, ιδίως στους τομείς της αγροτοδιατροφής και της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Μακεδονία αντιστοιχεί το 22,5% των συνολικών αιτήσεων, ήτοι αιτήσεις προϋπολογισμού 450 εκατ. (21,5% συνολικού). Πάνω από το 36% των αιτήσεων από την Κ.Μακεδονία και το 27% του προϋπολογισμού αφορούσε την αγροτοδιατροφή, ενώ άλλο 38% των αιτήσεων και 42% του προϋπολογισμού τη βιομηχανία. Και στις δύο περιπτώσεις η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της χώρας. Ο κ. Λαμπριανίδης, επεσήμανε ακόμη ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των τριών καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, για τη γενική επιχειρηματικότητα, και δημοσιοποιήθηκε οριστικός πίνακας υπαγωγής και ανακοίνωσε ότι την  επόμενη εβδομάδα θα βγουν και τα αποτελέσματα για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και σε δύο – τρεις εβδομάδες θα υπάρχει ο προσωρινός πίνακας υπαγωγής για τις νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ. Επίσης, έχει ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα.

Φάμελλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι το υπουργείο θα υποστηρίξει το σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, με δυο συγκεκριμένα έργα,  την αποκατάσταση του ρέματος του Δενδροποτάμου και την ειδική θεσμική ρύθμιση για τη Βιομηχανική Περιοχή του Καλοχωρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την ενοποίηση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία – κατά τον ίδιο –  είναι να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με αρμοδιότητα για το Θερμαϊκό στο ίδιο τραπέζι και η κυβέρνηση θα αναλάβει να ολοκληρώσει το master plan.

Κορκολής

Εντός του φετινού καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις πρώτες προτάσεις προς χρηματοδότηση το Ταμείο Υποδομών, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δημόσιους χώρους, με διαχειρίστρια την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), το ύψος του οποίου – μαζί με τη τη συνεισφορά των τραπεζών – εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι ότι σύντομα θα βγουν στον αέρα δύο προσκλήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, εκ των οποίων η μία αφορά τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα των πόλεων (στο πλαίσιο κοινών προτάσεων δήμων και εμπορικών συλλόγων ή επιμελητηρίων) και η δεύτερη τη διαμόρφωση μετώπων πόλεων, που εφάπτονται με το υγρό στοιχείο είτε αυτό είναι θάλασσα είτε λίμνη.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY