Ποιά ακίνητα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ποιά ακίνητα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

1600
SHARE

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση 2.392 ακινήτων του δημοσίου στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε..

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα,πρόκειται για 1995 ακίνητα στο νομό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 408 στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ αυτών είναι  το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, μία έκταση 11 στρεμμάτων στην Άνω Τούμπα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι νέες εγκαταστάσεις του Χαρίσειου Γηροκομείου, το κτίριο όπου στεγάζεται η έκτη εφορία Θεσσαλονίκης, ο ναός της Οσίας Ξένης στην οδό Παπαναστασίου, το κτίριο του Ντεπώ, όπου στεγάζεται η Στατιστική Υπηρεσία καθώς και τμήματα της περιοχής του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως είναι για παράδειγμα περιοχή στη βάση του προβλήτα 4 κοντά στην Πύλη 11.

“Η κυβέρνηση θέλοντας να αποκρύψει την αλήθεια με συγκεκριμένο ΦΕΚ, παραθέτει ένα τεράστιο κατάλογο με αριθμούς ακινήτων, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ποια είναι αυτά τα ακίνητα”, τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Δήμος Καλαμαριάς

Όσον αφορά το δήμο Καλαμαριάς, τα ακίνητα που εκχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. είναι συνολικά 160, με κυριότερο το Παλατάκι που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, 200 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε για 100 χρόνια στη δημοτική αρχή, το οικόπεδο των Καπναποθηκών, στη Νέα Κρήνη και το κτίριο της περιφέρειας,γνωστής και ως Βίλλας Αλλατίνη.

“Το θέμα της παραχώρησης των ακινήτων του δήμου θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προσεχούς Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο, καθώς στα 2.392 ακίνητα του δημοσίου που παραχωρούνται στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.. έχουν συμπεριληφθεί και αρχαιολογικοί χώροι.

Ωστόσο, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού επικαλείται την παράγραφο 4 του άρθρου 196 του νόμου 4389/2016, η οποία διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

LEAVE A REPLY