Thursday , 25 April 2024

Ποιά είναι η κυρία Μανγκούς που τα “έσπασε” με τον Δένδια;

Του Γ. Κατσιάνη

Σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στη Λιβύη αναδεικνύεται η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νάϊλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς.

Το σημερινό διπλωματικό επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, καταδεικνύει και την μεταστροφή του ρόλου της Λίβυας δικηγόρου και υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, η κα Μανγκούς μετατράπηκε από “κόκκινο πανί” σε φίλη της Άγκυρας, μετά την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

“Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, Λιβύη και Τουρκία”, δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

“Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη στην Τρίπολη”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αίσθηση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ πριν από ένα χρόνο, αποπέμφθηκε από την θέση της, η νεαρή πολιτικός επανήλθε μέσα σε λίγες μόλις ώρες(!) βαθαίνοντας το χάσμα μεταξύ προεδρικού συμβουλίου και κυβέρνησης.

Η κα Μανγκούς διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *