Ποια δάνεια προτείνουν για «κούρεμα» οι τράπεζες

Ποια δάνεια προτείνουν για «κούρεμα» οι τράπεζες

1795
SHARE

Η ολοκλήρωση των stress tests αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων (κόκκινων) δανείων από τις τράπεζες.

Με επιστολές προς τους δανειολήπτες, οι τράπεζες προτείνουν το «κούρεμα» των  «κόκκινων» δανείων που δεν έχουν εξασφαλίσεις πριν τα πουλήσουν σε ειδικευμένες εταιρείες (funds).

Οι προτάσεις των τραπεζών αφορούν κυρίως καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από κάρτες που δεν εξυπηρετούνται και πρόκειται να πουληθούν σε «πακέτα» σε ειδικευμένες εταιρείες.

Οι τράπεζες προτείνουν «κούρεμα» από 70% έως και 90% καθώς επιδιώκουν αφενός να ξεκαθαρίσουν τα δάνεια αυτά αλλά και να εισπράξουν μια καλύτερη τιμή από εκείνη στην οποία θα τα πουλήσουν στα funds.

Ειδικά για τα δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις, οι τιμές στις οποίες αγοράζουν τα funds είναι πολύ χαμηλές, πολλές φορές στο 1%-5% της ονομαστικής αξίας τους.

Στην περίπτωση που οι δανειολήπτες δεν αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας, τότε το δάνειο θα μεταφερθεί στην ιδιοκτησία των funds στο ακέραιο της ονομαστικής του αξίας, χωρίς δηλαδή να γίνει «κούρεμα».

Στη συνέχεια, εταιρείες διαχείρισης θα αναλάβουν τα δάνεια για λογαριασμό των funds και κατά την πάγια πρακτική τους θα επιδιώξουν να εισπράξουν από το δάνειο το μέγιστο ποσό, με ρυθμίσεις και ανάλογες προτάσεις «κουρέματος».

Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους προφανώς θα προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις και το ύψος του «κουρέματος» στις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών, οπότε θα είναι πιο αυστηροί σε όσους έχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι ότι όσα δάνεια δεν έχουν εξασφαλίσεις (ενέχυρα, προσημειώσεις κ.λπ.), δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να διεκδικήσουν περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, εάν υπάρχουν ή ακόμα και την είσπραξη μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών.

LEAVE A REPLY