Friday , 29 March 2024

Ποια προνόμια εξετάζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους – Τι είναι το “γαλλικό μοντέλο”

“Περιμένετε έως την επόμενη εβδομάδα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, απαντώντας στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους, δρομολόγησε τις εξελίξεις για τη νέα πίεση προς όσους διστάζουν να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Όπως ήδη ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από Δευτέρα 28 Ιουνίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν self test στον χώρο εργασίας τους, σε γυμναστήρια και γενικότερα σε χώρους αυξημένης προστασίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κλείσει δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό τους (μονοδοσικό, ή τη δεύτερη δόση ενός διδοσικού εμβολίου).

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο πλήρως εμβολιασμένων σε μεγάλες εκδηλώσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα, αθλητικοί χώροι, συνέδρια με φυσική παρουσία κ.λπ.), ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όχι με self test, αλλά με μοριακό τεστ, το οποίο θα κάνουν με δικά τους έξοδα. Αυτό είναι το λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο» που προβλέπει πως όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα σε χώρους άνω των 1.000 ατόμων. Το επόμενο προνόμιο αφορά στους κλειστούς χώρους της εστίασης, που θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου σε λίγους μήνες (μετά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο).

Τα προνόμια που ισχύουν σήμερα:

  1. Απαλλαγή από τα self tests
  2. Απαλλαγή από διενέργεια τεστ πριν από κάποιο ταξίδι
  3. Δυνατότητα να μην χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους με λίγα άτομα
  4. Απαλλαγή από την υποχρέωση διαγνωστικού τεστ μετά από επαφή με κρούσμα
  5. Απαλλαγή από καραντίνα 10 ημερών μετά από επαφή με κρούσμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *