Ποιοι ευνοούνται φέτος από την εξαγορά πλασματικών χρόνων

Ποιοι ευνοούνται φέτος από την εξαγορά πλασματικών χρόνων

587
SHARE

Νέα δεδομένα στο κόστος εξαγοράς των πλασματικών χρόνων φέρνει η νέα χρονιά για χιλιάδες ασφαλισμένους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν.

Ειδικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους- επιστήμονες και τους αγρότες το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης μειώνεται, ακολουθώντας τις εισφορές.

Αντίθετα, για τους δημοσίους υπαλλήλους το κόστος αυξάνεται, ακολουθώντας τη σταδιακή, από το 2017 έως και το 2020, αύξηση των εισφορών που προβλέπεται για το δημόσιο ως εργοδότης.

Οι τυχεροί…

Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ή επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ από την 1η Ιανουαρίου καλούνται να αναγνωρίσουν έτη ασφάλισης με χαμηλότερες εισφορές έως και 33,3% γιατί μειώνεται το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη από 20% στο 13,33%.

Όσοι έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα ή ήταν μισθωτοί το προηγούμενο έτος μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο με βάση υπολογισμού των κατώτατο μισθό (586 ευρώ) χωρίς δηλαδή αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

…και οι άτυχοι

Αυξημένο κατά 25% θα είναι το 2019, το κόστος εξαγορά πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς αυξάνονται οι εισφορές εργοδότη κατά 3,33 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν εντός του έτους να κάνουν χρήση πλασματικών χρόνων ασφάλισης θα υπολογίσουν το κόστος που πρέπει να πληρώσουν με βάση το συνολικό ασφάλιστρο εργαζομένου και εργοδότη που ισχύει για φέτος, δηλαδή 16,67%.

Να σημειωθεί ότι το 2018 το κόστος είχε διαμορφωθεί στο 13,34% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα υποβολής της εξαγοράς ενώ το 2020 το ποσοστό θα οριστεί στο 20% όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

LEAVE A REPLY