Πολιτικός καβγάς για την αδήλωτη εργασία

Πολιτικός καβγάς για την αδήλωτη εργασία

425
SHARE

Φωτιές άναψε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αδήλωτη εργασία, τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδουν τον πρωθυπουργό.

«Μετά από τρία χρόνια απραξίας και συνειδητής παραπληροφόρησης, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ για την καταγραφή της αδήλωτης εργασίας. Υπενθυμίζεται, ότι το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ δημιουργήθηκε το 2013, με σκοπό την παρακολούθηση και τη συστηματική καταγραφή κατεξοχήν –σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας- της αδήλωτης εργασίας σε μηνιαία βάση. Δυστυχώς, από την 1/1/2015, η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων διεκόπη αναιτιολόγητα. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας –για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια- εκθέτουν την πολιτική ηγεσία, καθώς επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών ώστε να καταπολεμηθεί ακόμη περισσότερο η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, διαψεύδουν τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας στη βουλή για την αδήλωτη εργασία«, σχολίασε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας πως «τον Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν ήδη στο 40,47%, ενώ τον Αύγουστο του 2014 υποχώρησε στο 12%! Δηλαδή, μέσα σε μόλις δυο χρόνια, με μια δέσμη συνεκτικών, διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων και με στοχευμένες πολιτικές, επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση της κατά 28,47%!!! Έκτοτε, στα επόμενα 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας μειώθηκε μόλις κατά 1,7%! .Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για την προάσπιση των εργαζομένων, καθώς και για την περαιτέρω καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κάνει λόγο για ψεύδη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. «Τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, είναι απολύτως σαφή. Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας έχει μειωθεί στο 12,48% το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, από 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014», υπογραμμίζει το υπουργείο και προσθέτει: «Η επιλεκτική και αποσπασματική παρουσίαση μηνιαίων στοιχείων από τη ΝΔ, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Κανείς δεν ξεχνά ότι επί των ημερών της ΝΔ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποβαθμίστηκε και καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και ένα σύνολο τμημάτων, μεταξύ των οποίων το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων. Αντίθετα, σήμερα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύεται με προσωπικό, με νέα μέσα και εργαλεία ελέγχου».

LEAVE A REPLY