ΠΟΜΙΔΑ: Οι 10 προτάσεις για την κτηματαγορά

ΠΟΜΙΔΑ: Οι 10 προτάσεις για την κτηματαγορά

393
SHARE

Τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κατέθεσε ο πρόεδρός της, Στράτος Παραδιάς στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν με τη συμμετοχή και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργου Στασινού. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Καθηγητής ΕΜΠ, Χαράλαμπος Τσουτρέλης και ο μηχανικός, Θεόδωρος Σεραφείδης, τ. Αντιπρόεδρος ΤΕΕ και Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο κ. Στράτος Παραδιάς συνόψισε τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την κτηματαγορά, την οικοδομή και την οικονομία σε 10 σημεία:

1. Μείωση ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό έως 30%, με προτεραιότητα στην άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική αποχή όλων εκείνων των φορολογουμένων.
2. Φορολογική επιδότηση 50% του κόστους των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων που εκτελούνται με πλήρη νόμιμα δικαιολογητικά, μέσω δυνατότητας συμψηφιστικής πληρωμής κάθε οφειλόμενου φόρου προς το Δημόσιο. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, κρύβεται η πραγματική δυνατότητα και ευκαιρία για την οικονομία και την απασχόληση, και όχι τόσο στην κατασκευή νέων οικοδομών!
3. Προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (τιμών ζώνης) στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και της ανύπαρκτης κτηματαγοράς.
4. Εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα.
5. Κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και τις επισκευές κτιρίων.
6. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) στο 50% των ισχυόντων, ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά εισοδήματα, όχι στα προ της κρίσης.
7. Τριετή αναστολή πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων.
8. Απλοποίηση των διαδικασιών των συναλλαγών στα ακίνητα, με πρώτο βήμα τη μείωση του τεράστιου αριθμού των απαιτουμένων δικαιολογητικών.
9. Παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου.
10. Αυτόματη βεβαίωση στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτικών τελών για νομιμοποιημένους χώρους, χωρίς χρέωση αναδρομικών τελών.

LEAVE A REPLY