Saturday , 20 April 2024

“Πονοκέφαλο” προκαλεί στους ξενοδόχους η αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων

Του Γ.Κατσιάνη

“Φρένο” στο φαινόμενο της “μαύρης” εργασίας στον τουρισμό επιχειρεί να βάλει η μετατροπή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας σε υποχρεωτική για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Το “πράσινο φως” άναψε πρόσφατα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ,γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στις αποδοχές 160.000 εργαζομένων.

“Η σύμβαση προβλέπει αύξηση 5,5% από 01/01/2023 άρα όσοι πάνε για δουλειά ως εποχικοί θα πρέπει να πάρουν την αύξηση αυτή ενώ όσοι δουλεύουν σε συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία και ο εργοδότης δεν τους έβαλε την αύξηση από 01/01/2023, θα πρέπει να την λάβουν αναδρομικά”, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Με την γλώσσα των αριθμών

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελάχιστη αμοιβή στον τουριστικό κλάδο κυμαίνεται απο 835 ευρώ και ανάλογα με την κατηγορία των εργαζομένων φτάνει τα 911 ευρώ.

Όσον αφορά τις μικρές τουριστικές μονάδες (μέχρι και 20 δωμάτια) ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 780 – 825 ευρώ.

Τι υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

“Δεν είναι μισθολογικό το ζήτημα.Οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν την εργασία όλο το χρόνο και απορρίπτουν την εποχική”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης  Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς και σημείωσε ότι “οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και ήδη το πρόβλημα ειναι μεγάλο σε μια τουριστική περίοδο που περιμένουμε πολλούς επισκέπτες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *