Saturday , 20 April 2024

Πράξη “ΣΠΕΙΡΑ”-Ενώνουν δυνάμεις για τη μεταφορά τεχνολογίας το ΕΚΕΤΑ, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΔΙΠΑΕ, το ΠΑΜΑΚ και το ΠΔΜ

Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της Μεταφοράς Τεχνολογίας το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), μέσα από το σχήμα-δράση “ΣΠΕΙΡΑ” που χρηματοδοτείται με 885.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020” και έχει διάρκεια 18 μηνών, ήτοι μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

Το νέο αυτό σχέδιο δράσης προβλέπει την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και της εμπειρίας του
ΕΚΕΤΑ προς όφελος του ιδίου και των άλλων τεσσάρων Οργανισμών που βρίσκονται στη φάση
συγκρότησης των διαδικασιών μεταφοράς τεχνολογίας, με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση του πλούσιου ερευνητικού έργου τους και την ανάπτυξη καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Η δημιουργία μιας οργανωμένης δομής με ισχυρή εταιρική ταυτότητα και μεγάλη εμβέλεια, όπως τόνισε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ.Δημήτριος Τζοβάρας, θα δώσει λύση στο πολυδιάστατο πρόβλημα της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα καλύψει υφιστάμενες ελλείψεις και θα αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας. Με τη συστηματοποίηση των διαδικασιών, τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών και τη δημιουργία ισχυρής ταυτότητας, η Δομή Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΚΕΤΑ θα ενισχύσει την επικοινωνία της με επιχειρήσεις και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να υποστηρίξει την δικτύωση των πέντε φορέων και την αξιοποίηση των ώριμων τεχνολογιών τους δημιουργώντας αξίες, αποτελέσματα και εισροές που θα διασφαλίσουν τη μελλοντική σταθερότητα και βιωσιμότητα της συνεργασίας τους.

Όπως ανέφερε, επίσης, ο κ.Τζοβάρας, ενδέχεται το Σεπτέμβριο να υπάρξουν εξελίξεις για συνεργασία με αντίστοιχη δομή που έχουν επίσης υπό σύσταση από κοινού το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τις προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία της “ΣΠΕΙΡΑΣ” παρουσίασαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης και οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Το ΕΚΕΤΑ
Με 166 εκ. ευρώ χρηματοδότηση από τον Ορίζοντα 2020, συμμετοχή σε εκατοντάδες εθνικά
ερευνητικά προγράμματα κι υπογραφή συμβολαίων με τη βιομηχανία αξίας δεκάδων
εκατομμυρίων ευρώ, το ΕΚΕΤΑ αποτελεί ισχυρό πόλο διεξαγωγής ερευνητικής δραστηριότητας.
Η ερευνητική αυτή δραστηριότητα έχει οδηγήσει και σε υψηλές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες
μεταφοράς τεχνολογίας. Μόνον την τελευταία πενταετία το ΕΚΕΤΑ κατέθεσε 16 αιτήσεις για
χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, υλοποίησης 451 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έρευνας
προς τη βιομηχανία, ενώ σήμερα λειτουργούν 19 spin off εταιρείες του ΕΚΕΤΑ.
Η συνεχής και σταθερή ανάπτυξη του Κέντρου επέτεινε την ανάγκη για παροχή ολοκληρωμένων
υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας. Το 2021, το ΕΚΕΤΑ επικαιροποίησε σχετικές πολιτικές και
διαδικασίες και εκπόνησε σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση των ερευνητικών του
αποτελεσμάτων, την μεταφορά τεχνολογίας και την καινοτομική επιχειρηματικότητα με
ορίζοντα επταετίας. Μέσω του νέου σχεδίου δράσης το ΕΚΕΤΑ επεκτείνει και αναβαθμίζει
ποιοτικά τη δομή Μεταφοράς Τεχνολογίας και στρέφεται σε δράσεις μεγάλης κλίμακας και
συνεργατικού τύπου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΤΑ εξασφάλισε το 2021 περί τα 44,6 εκατ.ευρώ, τα οποία προέρχονται από διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία για την παροχή υπηρεσιών έρευνας κατά 14%, ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα κατά 75% και θεσμική κρατική χρηματοδότηση μόλις κατά 11%.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *