Thursday , 28 March 2024

“Πράσινο φως” από το ΥπΑΑΤ για το Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης – Χρηματοδότηση 6,6 εκατ.ευρώ

“Πράσινο φως” έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 6.601.400 ευρώ.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων υπό τμηματοποίηση (phasing) κατάσταση 3 του Σχεδίου Δράσης, καθόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις σχετικές εγκυκλίους της Εθνικής Αρχής Συντονισμού και υπογράφτηκε από τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών Δημήτριο Παπαγιαννίδη, κατόπιν συνεργασίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Γεωργαντά και του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου.

Το αλιευτικό καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην παράκτια ζώνη της περιοχής Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, από το ύψος της οδού Βρυούλων μέχρι την οδό Αιολίας περίπου, σε συνέχεια της νομίμως υφιστάμενης επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό το 1996 κατά την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα είναι χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών (25 μεγάλα γρι- γρι και μηχανότρατες και 55 σκάφη παράκτιας αλιείας),  που θα καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων του Δήμου Καλαμαριάς και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σε παρακείμενο χώρο στον Δήμο Καλαμαριάς λειτουργεί η μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού), η οποία έχει καθοριστεί ως λιμένας – τόπος εκφόρτωσης/μεταφόρτωσης σκαφών παράκτιας αλιείας και ξιφία. Λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει στη μαρίνα Αρετσούς για τα αλιευτικά σκάφη, μεγάλος αριθμός αυτών είτε αγκυροβολούν εκτός της μαρίνας, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, όπου όμως δεν υπάρχει καμία σχετική υποδομή, είτε χρησιμοποιούν απομακρυσμένα αλιευτικά καταφύγια. Επιπλέον η μαρίνα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και για το λόγο αυτό οι αλιείς θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ανατολική λιμενολεκάνη, στην οποία με μεγάλες δυσκολίες ελλιμενίζουν τα σκάφη τους και συνεπώς να μετεγκατασταθούν στη νέα αλιευτική υποδομή, η σκοπιμότητα της οποίας χαρακτηρίζεται σημαντική και επείγουσα.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης  περιλαμβάνει  την κατασκευή ενός προσήνεμου μώλου (κυματοθραύστη), δύο υπήνεμων μώλων εγκάρσια προς την ακτή, εσωτερικού κρηπιδώματος και κατά συνέπεια τη δημιουργία λειτουργικής λιμενολεκάνης έκτασης 20.476μ2 και συνολικού μήκους κρηπιδωμάτων 462 μ. Επίσης, περιλαμβάνεται η κατασκευή κτίσματος Η/Μ χώρων με τα απαραίτητα δίκτυα.

Παράλληλα,, η Πράξη περιλαμβάνει υποέργα αρχαιολογικών εργασιών χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, φωτοσήμανσης του καταφυγίου από το Πολεμικό Ναυτικό, τις απαραίτητες συνδέσεις με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) για την ύδρευση και ηλεκτροφωτισμό του καταφυγίου. Επίσης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου – βασικού μελετητή και τέλος προβλέπεται υποέργο για τη διερεύνηση της ποιότητας και του τρόπου διάθεσης των βυθοκορημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *