Saturday , 20 April 2024

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: “Εκπληκτική η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών”

Την πρόθεση οι ΗΠΑ να συνδράμουν στην διευκόλυνση των συζητήσεων και στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον αυτό ζητηθεί, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.

Κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διπλωματία με στόχο να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι απειλές του Τύπου προς την Ελλάδα από την Τουρκία αποτελούν προσβολή στην αξιοπρέπεια του έθνους.

«Οι δύο χώρες είναι δίπλα χιλιετίες. Υπάρχουν καλοί διπλωμάτες και πρέπει να γίνουν οι προσπάθειες ώστε να συνυπάρξουμε ειρηνικά χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Τσούνης και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους Τούρκους ομολόγους του, τονίζοντας πως «πρέπει να αφήσουμε πίσω ρητορική και ενοχλήσεις».

Ερωτώμενος για την αγορά των F-16 από την Τουρκία, σημείωσε πως θα έρθει η μέρα που θα μπορεί η χώρα να λάβει τα αεροσκάφη όταν θα έχουν μείνει στο παρελθόν οι εντάσεις και οι ενοχλήσεις.

«ΗΠΑ και Τουρκία είχαν παραδοσιακά στενές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε σε εκείνες τις μέρες στενής συνεργασίας» τόνισε ο κ. Τσούνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπογράμμισε πως η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί εκπληκτική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δε θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *