Thursday , 25 April 2024

Πρέσπες: Αρχίζουν οι εργασίες για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης Λαιμού

Αρχίζουν οι εργασίες για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης Λαιμού στον Δήμο Πρεσπών. Στην εκδήλωση “Kick Off” του έργου, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την περιοχή των Πρεσπών, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, απηύθυνε μήνυμα καλής γειτονίας, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού στα δίκαια και την ιστορία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

“Οι Έλληνες – τόνισε ο κ.Καλαφάτης – θέλουμε να ζούμε πλάι – πλάι με τους γείτονές μας. Θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλλά και σεβασμός στα δίκαια και στην ιστορία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική τους για να συναντήσουν την προοπτική του μέλλοντός τους. Θέλουμε να αναπτύξουμε δράσεις και έργα που οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, αλλά και για εκείνους. Ό,τι καλό θέλουμε για μας, το θέλουμε και για τους γείτονές μας”.

Η διάνοιξη του συνοριακού σταθμού του Λαιμού αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων και το ΥΜΑΘ συντόνισε τις επιμέρους συναντήσεις στην ελληνική πλευρά, αλλά και εκείνες που χρειάστηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως και τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη Διαχειριστική Αρχή του Interreg και όπως σημείωσε ο κ.Καλαφάτης “Συνεχίζουμε: Εξασφαλίζουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις και προχωράμε, ως ενεργός εταίρος του έργου, στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την κατασκευή του  σταθμού”. 

Το συγκεκριμένο έργο, όπως πρόσθεσε, θα προσφέρει πολλά στον τουρισμό, στην κατεύθυνση της επίτευξης 12μηνου τουρισμού για την περιοχή.

Οι μελέτες του έργου της διασυνοριακής διάβασης, ύψους 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Μάϊο, χρηματοδοτήθηκαν από το «INTERREG IPA CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020» και η κατασκευή των κτιριακών υποδομών, η διαμόρφωση χώρων κ.λπ., ύψους 8 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ίδιο πρόγραμμα, αλλά για τη χρηματοδοτική περιόδο «2021-2027».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *